VRAAG UW GRATIS VOCHTDIAGNOSE
IN 1 MINUUT AANVRAGEN »

BEL ONS VRIJBLIJVEND:
0800 3 02 01

zonnepanelen plaatsen in 2019 met Advenso

Zonnepanelen kopen in 2019? Dit moet je weten

Zonnepanelen kopen is ook in 2019 één van de meest gewenste methodes om energie te produceren. Veel mensen kiezen voor zonnepanelen omdat de plaatsing relatief eenvoudig en goedkoop is. Een zonnepaneel en bijbehorende omvormer is snel geplaatst (meestal op een voormiddag of namiddag). Daarnaast wordt alles gemeten via een centrale app bij bijna alle installateurs van zonnepanelen.

 

Premies en subsidies zonnepanelen in 2019

Je hebt in België ook fiscaal veel gunstige maatregelen om zonnepanelen aan te moedigen. Er bestaan online verschillende tools om het rendement te berekenen van zonnepanelen. Bovendien zijn de panelen niet zo duur als de meesten denken. Je kan zonnepanelen plaatsen op je dak voor gemiddeld 5000 euro (afhankelijk van de grootte van het dak). Daarnaast geldt een gemiddelde terugverdientijd van zes jaar.

 

Zonnepanelen als investering

In die zin beschouwen de meeste mensen het plaatsen van zonnepanelen als een rendabele investering. Het geld bij de banken levert maar weinig interesten meer op, wat alternatieve methoden als zelf energie produceren en het plaatsen van zonnepanelen meer interessant maakt. Het rendement vertaalt zich in een energiefactuur die daalt naar zo goed als 0 euro per maand.

Meestal plaatsen mensen niet zomaar zonnepanelen maar zorgen ze tegelijk ook dat het dak goed geïsoleerd wordt (als dat nog niet gebeurd is). Eens de zonnepanelen zijn geplaatst op het dak, is het moeilijk om daarna nog te starten met dakisolatie

 

 

Renovatiepremie

Premiebedrag: 20% tot 30% van het factuurbedrag. De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en de werken moeten door een erkend aannemer worden uitgevoerd.

De premie voor een verwarmingsketel kan nooit meer zijn dan € 7500. Je krijgt 20 of 30 % van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Hiervoor moet je minstens voor € 2500 (excl.btw) geïnvesteerd hebben in één van de ketels uit bovenstaande lijst.

De voorwaarden

– Je jaarlijkse inkomen mag de grens van 59 200 euro (te verhogen met 3320 euro per persoon ten laste) niet overschrijden. Voor alleenstaanden zonder persoon ten laste ligt deze inkomensgrens op 41 440 euro.
– Je mag als aanvrager van de premie, geen andere woning, kamerwoning of studentenhuis in volle eigendom hebben.
– De premie is enkel geldig voor woningen, gebouwen en appartementen. Niet voor studentenhuizen of studentenkamers.
– Het pand moet minstens 30 jaar oud zijn en moet in het Vlaams Gewest liggen.
– De rekeningen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar. De totaalfactuur moet minstens 2500 euro exclusief BTW bedragen.

Procedure

De renovatiepremie kan online via wonenvlaanderen.be aangevraagd worden of via de post. Het formulier dat je hiervoor nodig hebt, staat op de website van Wonen Vlaanderen. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging.

Als de aanvraag volledig is, volgt er binnen de 8 maanden een beslissing. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je de premie op je zichtrekening binnen een jaar na de aanvraag.

 

Verbeteringspremie

De woning moet minstens 25 jaar oud zijn. Er gelden voor de verbeteringspremie verschillende premieschijven waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen sanitaire installatie, plaatsing waterverwarmingstoestel, plaatsing centrale verwarming.

Wat zijn de voorwaarden?

– De eindfactuur moet minstens het dubbele zijn van het bedrag van de premie en mag niet ouder zijn dan 1 jaar.
– Het pand waarvoor je de premie aanvraagt moet minstens 25 jaar oud zijn.
– De factuur moet op naam van de aanvrager staan.
– Je inkomen mag niet hoger zijn dan € 29 600, te verhogen met € 1540 per persoon ten laste.

Hoe verloopt de procedure?

Je kan de aanvraag versturen via de website van wonenvlaanderen.be of via de post. De aanvraag wordt binnen de 3 maanden bekeken. Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen 3 maanden op je zichtrekening gestort.

Bekijk alle premies hier.

Oude woning kopen? Hierop moet je letten

België en Nederland tellen heel wat woningen maar niet alle huizen voldoen nog aan de hedendaagse energienormen. De nood aan kwalitatieve renovaties is daarom hoog maar in sommige gevallen loont een renovatie niet (meer). In zo'n geval kan een volledige wederopbouw soms interessanter zijn, zeker voor wie in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Oude Woning Aankopen

Woning renoveren of beter nieuwbouw?

Als je een woning aankoopt, moet je van tevoren een idee hebben welke de veranderingen zijn die je wilt invoeren. Als deze radicaal zijn, denk aan het renoveren van een volledige verdieping, dan zullen de kosten wellicht aanzienlijk zijn. Het kost immers wel wat geld om een woning te renoveren, zelfs met de goedkopere BTW-tarieven voor sommige verbouwingswerken.

Als je een woning op het oog hebt, moet je je dus de vraag stellen of deze woning wel verbouwbaar is. Zijn bepaalde delen van de structuur nog herbruikbaar of behoudbaar? Welke technische installaties zijn aan vervanging toe? In welke mate voldoet de woning aan de nieuwste isolatievereisten?

Als je hierover twijfels heeft en niet zeker of een woning wel de moeite waard is om te kopen, kun je altijd een expert inschakelen die mee komt kijken naar het huis. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriend of een derde zoals een vochtexpert of isolatie-expert. Deze kunt je contacteren via deze website door het formulier voor de gratis analyse in te vullen. Dan word je automatisch in contact gebracht met beschikbare vakbedrijven uit jouw streek die deze dienst gratis aanbieden.

Waarom kiezen voor nieuwbouw? Enkele argumenten

Als je een bestaande woning of oude woning aankoopt met het oog op een toekomstige renovatie, dan mag de woning natuurlijk in een niet al te slechte staat zijn. Het is niet de bedoeling dat er doorheen de jaren steeds kleine gebreken blijven opduiken. Daarom moet het huis in een goede staat zijn op de plekken waar je geen renovatie voor ogen hebt. Anders is het veel interessanter om onmiddellijk van 0 te herstarten en een nieuwe woning te bouwen. Nieuwbouw heeft als voordeel dat het huis helemaal gebouwd wordt volgens de hedendaagse energienormen en met de meest moderne bouwtechnieken. Hierdoor minimaliseert de kans op structurele problemen zoals vochtproblemen, te weinig isolatie, te weinig ventilatie of verluchting (condensatie), en noem maar op.

Als je een woning aankoopt met de bedoeling hem af te breken, dan maakt het natuurlijk niet uit in welke staat deze woning zich bevindt. Meer zelfs: de prijs van het totaal (grond + woning) wordt mede bepaald door de staat van die woning. In sommige gevallen kan dit zorgen voor een nog betere prijs dan als je enkel de bouwgrond zou kopen. Tijdens de onderhandelingen kun je immers de slechte staat van de woning aankaarten en de kosten om de woning te slopen en het steenafval te laten afvoeren.

 

Architect inschakelen bij verbouwing, renovatie of nieuwbouw

Als je meer ideeën wilt krijgen over de kostprijs van een nieuwbouw of de prijs van een renovatie, dan kan het nooit kwaad om een architect onder de arm te nemen. Deze kan een meer sluitend antwoord brengen op het budget en heeft ook een goed beeld van de planning voor de verbouwing of nieuwbouw. Onvoorziene kosten kunnen zo beter ingeschat worden en meteen ook ingepland. Een architect kan bij een vervangbouw trouwens ook rekening houden met de nieuwste EPB-vereisten (energieprestatieregelgeving).

 

Waarom renoveren? Pro's en contra's

Je kunt perfect een renovatie inbedden over meerdere jaren of alles in één keer laten uitvoeren. Het voordeel van de eerste methode is dat je jezelf meer financiële ademruimte geeft. Je kunt ook tussendoor zelf een aantal werken uitvoeren wat niet zou kunnen als alles strak ingepland en uitgevoerd wordt door een aannemer.

Een woning laten afbreken en er een nieuwe zetten, laat altijd zijn sporen na. Soms treedt er schade op die moet hersteld worden of in sommige gevallen moeten aanpalende woningen (denk aan rijhuizen) worden gestut om hun stabiliteit te garanderen. Dat brengt natuurlijk allemaal extra kosten met zich mee die moeten ingecalculeerd worden.

Nog een risico bij een nieuwbouw op de grond van een oude woning is de fundering die extra stevig moet worden gemaakt. Waarom? De grond waarop de oude woning stond wordt tijdens het weghalen van de oude funderingen vaak 'geroerd', wat betekent dat de draagkracht ervan vermindert. Hierdoor moet de nieuwe fundering extra stevig worden uitgevoerd.

Page 1 of 31 2 3
© Vochtexpert.com | Varamedia BV | BTW BE0735.921.083 | Varendreef 115, 8750 Wingene, België | Wij zijn onafhankelijk en niet verbonden aan een vochtbestrijding firma.