VRAAG UW GRATIS VOCHTDIAGNOSE
IN 1 MINUUT AANVRAGEN »

BEL ONS VRIJBLIJVEND:
0800 3 02 01

Oude woning kopen? Hierop moet je letten

België en Nederland tellen heel wat woningen maar niet alle huizen voldoen nog aan de hedendaagse energienormen. De nood aan kwalitatieve renovaties is daarom hoog maar in sommige gevallen loont een renovatie niet (meer). In zo'n geval kan een volledige wederopbouw soms interessanter zijn, zeker voor wie in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Oude Woning Aankopen

Woning renoveren of beter nieuwbouw?

Als je een woning aankoopt, moet je van tevoren een idee hebben welke de veranderingen zijn die je wilt invoeren. Als deze radicaal zijn, denk aan het renoveren van een volledige verdieping, dan zullen de kosten wellicht aanzienlijk zijn. Het kost immers wel wat geld om een woning te renoveren, zelfs met de goedkopere BTW-tarieven voor sommige verbouwingswerken.

Als je een woning op het oog hebt, moet je je dus de vraag stellen of deze woning wel verbouwbaar is. Zijn bepaalde delen van de structuur nog herbruikbaar of behoudbaar? Welke technische installaties zijn aan vervanging toe? In welke mate voldoet de woning aan de nieuwste isolatievereisten?

Als je hierover twijfels heeft en niet zeker of een woning wel de moeite waard is om te kopen, kun je altijd een expert inschakelen die mee komt kijken naar het huis. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriend of een derde zoals een vochtexpert of isolatie-expert. Deze kunt je contacteren via deze website door het formulier voor de gratis analyse in te vullen. Dan word je automatisch in contact gebracht met beschikbare vakbedrijven uit jouw streek die deze dienst gratis aanbieden.

Waarom kiezen voor nieuwbouw? Enkele argumenten

Als je een bestaande woning of oude woning aankoopt met het oog op een toekomstige renovatie, dan mag de woning natuurlijk in een niet al te slechte staat zijn. Het is niet de bedoeling dat er doorheen de jaren steeds kleine gebreken blijven opduiken. Daarom moet het huis in een goede staat zijn op de plekken waar je geen renovatie voor ogen hebt. Anders is het veel interessanter om onmiddellijk van 0 te herstarten en een nieuwe woning te bouwen. Nieuwbouw heeft als voordeel dat het huis helemaal gebouwd wordt volgens de hedendaagse energienormen en met de meest moderne bouwtechnieken. Hierdoor minimaliseert de kans op structurele problemen zoals vochtproblemen, te weinig isolatie, te weinig ventilatie of verluchting (condensatie), en noem maar op.

Als je een woning aankoopt met de bedoeling hem af te breken, dan maakt het natuurlijk niet uit in welke staat deze woning zich bevindt. Meer zelfs: de prijs van het totaal (grond + woning) wordt mede bepaald door de staat van die woning. In sommige gevallen kan dit zorgen voor een nog betere prijs dan als je enkel de bouwgrond zou kopen. Tijdens de onderhandelingen kun je immers de slechte staat van de woning aankaarten en de kosten om de woning te slopen en het steenafval te laten afvoeren.

 

Architect inschakelen bij verbouwing, renovatie of nieuwbouw

Als je meer ideeën wilt krijgen over de kostprijs van een nieuwbouw of de prijs van een renovatie, dan kan het nooit kwaad om een architect onder de arm te nemen. Deze kan een meer sluitend antwoord brengen op het budget en heeft ook een goed beeld van de planning voor de verbouwing of nieuwbouw. Onvoorziene kosten kunnen zo beter ingeschat worden en meteen ook ingepland. Een architect kan bij een vervangbouw trouwens ook rekening houden met de nieuwste EPB-vereisten (energieprestatieregelgeving).

 

Waarom renoveren? Pro's en contra's

Je kunt perfect een renovatie inbedden over meerdere jaren of alles in één keer laten uitvoeren. Het voordeel van de eerste methode is dat je jezelf meer financiële ademruimte geeft. Je kunt ook tussendoor zelf een aantal werken uitvoeren wat niet zou kunnen als alles strak ingepland en uitgevoerd wordt door een aannemer.

Een woning laten afbreken en er een nieuwe zetten, laat altijd zijn sporen na. Soms treedt er schade op die moet hersteld worden of in sommige gevallen moeten aanpalende woningen (denk aan rijhuizen) worden gestut om hun stabiliteit te garanderen. Dat brengt natuurlijk allemaal extra kosten met zich mee die moeten ingecalculeerd worden.

Nog een risico bij een nieuwbouw op de grond van een oude woning is de fundering die extra stevig moet worden gemaakt. Waarom? De grond waarop de oude woning stond wordt tijdens het weghalen van de oude funderingen vaak 'geroerd', wat betekent dat de draagkracht ervan vermindert. Hierdoor moet de nieuwe fundering extra stevig worden uitgevoerd.

Verplichte installatie van regenwaterput

Wie een nieuwe woning wilt bouwen of ingrijpend wilt verbouwen, is tegenwoordig verplicht om een regenwaterput of infiltratiesysteem te installeren. Water opvangen is ecologisch en besparend en de overheid moedigt daarom deze investeringen aan met tal van premies.

Sinds september 2016 is elk nieuw gebouw, constructie of verharding groter dan 40m² verplicht om aan de normen van deze wet te voldoen. Ook wie vrijgesteld is van de stedenbouwkundige vergunningsplicht ontsnapt er niet aan. Als het perceel groter dan 250m² is, is het plaatsen van een regenwaterput of infiltratiesysteem verplicht.

In eerste instantie is het de bedoeling dat regenwater zoveel mogelijk gebruikt wordt. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater gebufferd worden voor later gebruik zodat het leidingwater zo min mogelijk moet aangesproken worden. Toepassingen kunnen zijn de wasmachine of toilet. Maar steeds meer mensen koppelen ook een filtersysteem aan hun regenwatersysteem zodat ze met het water zorgeloos kunnen douchen.

Groendak

De verordening geldt voor het hele Vlaamse gewest. Provincies en gemeenten kunnen naar eigen wens zelfs strengere normen afdwingen op hun grondgebied. Contacteer dus zeker je gemeente om te horen wat allemaal mogelijk is en wat verplicht is als je gaat bouwen of renoveren.

Als je woning is uitgerust met een groendak moet je helemaal geen regenwaterput laten plaatsen. Ligt er op slechts een gedeelte van je dak een stuk groendak? Dan moet je de oppervlakte van het groendak aftrekken van de totale oppervlakte van je dak om het totale verplichte volume van je regenwaterput te berekenen.

Hulp van familie of vrienden op je bouwwerf

Bij het bouwen of verbouwen van een woning gebeurt het wel eens dat je vrienden of familie mee komen helpen. Maar mag dit wel?

Het sociale luik in de gratis hup bij bouwwerken is complex: in de regel mogen derden je enkel helpen als het werk gratis gebeurt en als de helpers niet gebonden zijn aan bepaalde arbeidsuren. In de praktijk laat men hulp aan familieleden toe tot en met de vierde graad (dat betekent: neven en nichten). Strikt genomen is het enkel toegelaten tot de tweede graad (grootouders of kleinkinderen) maar in principe zijn er dus geen problemen als je nonkel of neef een handje komt toesteken.

Geen familiaal verwantschap?

Vrienden mogen wettelijk gesproken niet komen helpen. De sociale inspectie kan in theorie de economische inspectie een proces-verbaal laten opstellen indien wordt vastgesteld dat de zogenoemde wet op sluikwerk met de voeten getreden wordt. De kans dat hier sancties zullen volgen, is beperkt en hangt steeds af van een aantal factoren. Als de bouwheer zelf aanwezig is op de werf, zal de economische inspectie hier niet moeilijk over doen. Als je vriend of vriendin echter alleen aan het werk is, bestaat de kans dat de economische inspectie zich iets minder tolerant zal opstellen. Tot slot speelt ook de omvang van de werken een rol: bij kleine klusjes weegt hulp van vrienden minder zwaar door dan bij grote en intensieve opdrachten.

De beste tip voor verbouwers? Win bouwadvies in.

Wanneer je gaat bouwen, heb je ongetwijfeld al een idee hoe je toekomstige woning eruit moet zien. Of toch niet? Bekijk foto’s van op het internet, blader door catalogussen van projectontwikkelaars en renovatie-aannemers en hou vooral je ogen open in het straatbeeld. Niet zelden kom je zo tot nieuwe ideeën of ontdek je interessante bouwgronden. Aarzel niet om even aan te bellen bij de buren van een bouwgrond of bij de eigenaar van een mooie woning.

Eens je plannen meer concreet zijn, wordt het tijd om een architect in te schakelen. Neem een architect onder de arm en bepaal samen welke richting je wilt uitgaan: maak een keuze voor de buitenzijde, bepaal het toekomstig interieur, kies de stijl van de woning, …

Zoek ook eens verder dan de mogelijkheden van de traditionele bouw en informeer je over nieuwe bouwmogelijkheden zoals houtskeletbouw, betonbouw of staalbouw.

Laat je bijstaan

Vandaag bouw je een woning voor de toekomst en het is belangrijk om de nodige vragen te stellen over verwarming, isolatie, zonne-energie, je keuze van materialen en de ventilatie. Met extern bouwadvies geraak je al heel ver en voorkom je latere problemen zoals opstijgend vocht of isolatieproblemen. Een architect en een interieurarchitect zijn hierbij de aangewezen personen om je bij te staan. Daarnaast biedt elke stad of gemeente ook specifiek bouwadvies aan voor alle inwoners. Zo blijf je op de hoogte van alle premies en subsidies van je gemeente of stad en weet je bovendien zeker of er specifieke bouwvoorschriften zijn voor jouw regio. Richt je tot slot ook even tot de provincie want elk provinciebestuur heeft een Steunpunt Duurzaam Bouwen.

© Vochtexpert.com | Varamedia BV | BTW BE0735.921.083 | Varendreef 115, 8750 Wingene, België | Wij zijn onafhankelijk en niet verbonden aan een vochtbestrijding firma.