Waarom je gevel isoleren? De voordelen van buitenmuurisolatie

Gevelisolatie of buitenmuurisolatie kan een belangrijke energiebesparing betekenen voor je woning. Niet enkel de energiefactuur gaat omlaag maar ook je voorgevel ziet er fraaier uit. 

Bovendien bespaar je met gevelisolatie veel geld op lange termijn. Je betaalt minder elektriciteitskosten of verwarmingskosten en in veel gevallen maak je ook aanspraak op aantrekkelijke renovatiesubsidies  of isolatiesubsidies voor buitenmuurisolatie.

buitenmuurisolatie gevelisolatie crepi esoleren rcd

Gevelisolatie aan het overwegen? Vraag een gratis analyse voor buitenmuurisolatie

Vochtexpert.com werkt samen met meer dan 250 erkend vochtexperts en isolatie-experts in België en Nederland. Ook in uw regio werken wij samen met verschillende aannemers en experts in gevelisolatie en andere vormen van woningisolatie.

Een erkend isolatie-expert uit uw streek komt graag langs voor een gratis isolatie-analyse met de nieuwste meetapparatuur. Zo kan het rendement van nieuwe buitenmuurisolatie beter worden ingeschat.

Vraag deze gratis isolatie-analyse ter waarde van €40,00 aan door onderstaand formulier in te vullen.

Waarom een gratis isolatie-analyse aanvragen?

Enkel bedrijven uit uw regio;

✅ Het grootste zoekplatform voor vakbedrijven in België en Nederland;

✅ De modernste vochtmeters ontdekken alle verborgen problemen;

✅ U wordt geïnformeerd over alle renovatiesubsidies waarop u aanspraak maakt;

De isolatie-analyse is geheel gratis;

Kies het land waar u woont

Ik woon in

Ik woon in

Gevelisolatie: Bestaande buitenmuren isoleren

Wie zijn buitenmuren isoleert wint altijd een beetje twee keer: enerzijds bespaar je op je energiekosten en anderzijds ziet je woning er terug als nieuw uit. Zeker wanneer je ook je ramen laat vervangen, of grondig renoveert, moet je gevelisolatie overwegen. In dit artikel overlopen we alle mogelijkheden en aandachtspunten rond gevelisolatie.

Gevelisolatie: methodes van isoleren buitenmuren

Een gevel isoleren en afwerken kan op verschillende manieren gebeuren. Vaak is de methode van isoleren dezelfde maar de afwerking is meestal verschillend. Daarom overlopen we deze even en geven we ook hun kostprijs mee.

Crepi of gevelbepleistering

Veel renovatieprojecten hebben een buitenmuurbekleding in crepi, een isolerend materiaal. Deze methode biedt veel voordelen: er moet geen verbrede fundering gemaakt worden en de ramen mogen ook breder zijn dan normaal. Het is tevens de goedkoopste oplossing wanneer je de werken niet zelf uitvoert. Gevelbepleistering kan vanaf 100 euro per vierkante meter. Het is een snelle manier van werken, licht in gewicht en ook plaatsbesparend.

 

Gevelisolatie met steenstrips

Steenstrips hebben hetzelfde effect als gevelbepleistering of crepi maar de look is totaal verschillend. Er moet bij deze manier van werken geen nieuwe fundering worden gegoten tegen de buitenmuur en het resultaat is heel fraai. De prijs van deze ingreep? Vanaf 150 euro per vierkante meter laat je steenstrips plaatsen zonder extra fundering en met een mooie baksteenlook.

 

Houten gevelbekleding op buitenmuren

Het huis krijgt een natuurlijke look als je werkt met hout om de gevel te isoleren. Eerst worden er isolatieplaten op de buitenmuur bevestigd, waar men vervolgens verticale houten latten tegen plaatst. De luchtspouw tussen de gevelisolatie en de houten gevelbekleding voorkomt bovendien vochtproblemen. De prijs is relatief goedkoop: vanaf 100 euro per vierkante meter.

Nieuwe buitenmuur in bakstenen

Het is ook mogelijk om helemaal opnieuw te beginnen met een nieuwe buitenmuur in bakstenen. De buitengevel wordt dan helemaal vernieuwd en uiteraard plaatst men er een dikke laag isolatie achter, samen met een stevige fundering.

Om plaats te winnen breekt men de oude buitengevel vaak af maar uiteraard hoeft dit niet. Het is echter wel beter om koude bruggen te vermijden. Vandaar geldt deze methode ook als een van de meest ingrijpende, wat aannemers er enkel voor doet kiezen indien de klant grondig wilt verbouwen. De prijs: vanaf 150 euro per vierkante meter.

man met tegels reduced

Aluminium gevelpanelen, sidings en volkern kunststofplaten

Als je houdt van een strakke look, kun je werken met aluminium gevelplaten, sidings of harde kunststofplaten zoals die van het merk Volkern. Deze worden op dezelfde manier geplaatst als de houten gevelbekleding en zijn beschikbaar in heel veel kleuren. De prijs: vanaf 120 euro per vierkante meter. Het grote voordeel hierbij is dat zelfplaatsing relatief gemakkelijk is. Een gemotiveerde doe-het-zelver kan zijn handen dus uit de mouwen steken en hier zijn project van maken.

Gevelisolatie: aandachtspunten

Koude bruggen bij aansluiting tussen buitengevel en ramen

De dikte van de isolatie speelt een grote rol in het latere energieverbruik. Bij de muren is dikte geen probleem maar rond de ramen kan dit wel soms beperkt zijn. Om de gevelbekleding mooi op de ramen te doen aansluiten, kiest men daarom vaak voor dunne isolatie. Om dit op te lossen, worden de ramen bij de gevelbepleistering dan ook vaak gelijkgezet op de lijn van de oude buitenmuur. Een andere oplossing, indien je nog van plan bent om nieuwe ramen te laten plaatsen, is het zorgen voor ramen met een extra dik profiel of een extra uitdikking.

Als je dus kiest voor een nieuwe buitenmuur, zul je sowieso je ramen ook moeten vervangen om koude bruggen te vermijden.

Bestaande spouwmuur en buitenmuur isolatie

De luchtspouw tussen de binnenmuur en buitenmuur zal ook met isolatie moeten opgevuld worden alvorens men kan beginnen met de buitenisolatie. Als dit niet wordt gedaan, zal de buitenisolatie geen effect hebben door de luchtcirculatie in de spouwmuur.

Alle soorten isolatie

Naast spouwmuurisolatie bestaan er nog verschillende andere vormen van woningisolatie. De meest populaire vormen van isolatie zijn dakisolatie en zoldervloerisolatie. Daarnaast is kelderisolatie of vloerisolatie ook interessant om energie te besparen. Buitenmuurisolatie wordt ook toegepast voor mensen die hun woninggevel een nieuw jasje willen geven.

Lees meer over isolatie

Meer lezen

ERVARINGEN

"Binnen het kwartier een afspraak"

Ik ben zelf vakman en weet uit ervaring dat er veel van dergelijke platformen bestaan, maar bij vochtexpert nemen ze hun business en hun klanten echt wel serieus, ik had binnen het kwartier iemand aan de lijn, en binnen de week had ik al een oplossing gevonden voor ons vochtprobleem!

-Joris I. uit Brugge

"Gemakkelijk een oplossing gevonden"

We hadden last van plekken op de muur en lieten een vochtexpert komen die we vonden via deze website. Heel goede ervaring en makkelijk gevonden wie we zochten. 

-Marieke V. 

"Onze kelder is terug waterdicht"

Onlangs een vochtplek in onze kelder ontdekt. We kwamen in contact met vochtexpert.com en kwamen zo in contact met een firma uit Tilburg die gratis langskwam. We kregen een heel correcte inschatting van het probleem en een offerte achteraf voor een kelderdichting. Deze viel goed mee van prijs in vergelijking met andere concurrenten. Zeer tevreden van het werk (intussen al 4 weken geleden) en onze keldermuren zijn nu helemaal waterdicht. 

-Enrico M. uit Den Haag

"Vroeger 85% vochtpercentage, nu terug droog"

Laatst een afzuigsysteem laten plaatsen door een aannemer met wie ik in contact trad via Vochtexpert.com. Heel tevreden, geen condens meer in mijn huis en ook geen muffe geur meer. Alles was heel mooi afgewerkt. Mijn vloeren drogen veel sneller (vroeger hadden we een vochtpercentage van 85% in huis waardoor alles beschimmelde). 

Sofie D. uit Antwerpen

"We kozen de beste offerte"

Ik had last van water in m'n kelder en liet een firma langskomen om alles eens te bekijken. Want met zo'n onder water gelopen kelder konden we onze voedingswaren niet meer keurig opbergen beneden. Er moest dus een oplossing komen om deze ruimte terug gezond te maken. Na de vochtanalyse vergeleken we nog enkele offertes en kozen we de beste. Makkelijk dat dit allemaal lukt door enkel via vochtexpert.com te zoeken naar een vakbedrijf, want nadien kreeg ik automatisch contact met vier bedrijven uit mijn regio (Tessenderlo). Bedankt.

Danny V. uit Tessenderlo

"De beste prijs gevonden"

Zeer tevreden van dit zoekplatform, in geen tijd had ik contact met een vochtspecialist uit onze streek en kwam hij langs met apparatuur om de ernst van ons opstijgend vocht in de living te analyseren (ook offerte gekregen). Makkelijk om zo verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken, zo hebben we de beste prijs gevonden.

-Willy N. uit Oosterzele