Kelderisolatie

De voordelen van kelderisolatie

Kelderisolatie kan een belangrijke energiebesparing betekenen voor je woning. Niet enkel de energiefactuur gaat omlaag maar ook je kelder blijft droger en warmer in de winter.

Bovendien bespaar je met kelderisolatie veel geld op lange termijn. Je betaalt minder elektriciteitskosten of verwarmingskosten en in veel gevallen maak je ook aanspraak op aantrekkelijke renovatiesubsidies of isolatiesubsidies.

rost meisje reduced

Waarom een gratis isolatie-analyse aanvragen?

✅ Enkel bedrijven uit uw regio;

✅ Het grootste zoekplatform voor vakbedrijven in België en Nederland;

✅ De modernste vochtmeters ontdekken alle verborgen vochtproblemen;

✅ U wordt geïnformeerd over alle renovatiesubsidies waarop u aanspraak maakt;

✅ De analyse is geheel gratis;

✅ Kan ook preventief (ongedetecteerde vochtproblemen kunnen leiden tot grote schade, beter voorkomen dan genezen)

✅ Alle soorten vochtproblemen worden gedetecteerd en in kaart gebracht: opstijgend vocht, condensatie, wateroverlast, insijpeling, lekken, ...


De overheid betaalt mee!

 • Tot 750 euro verbeteringspremie van de Vlaamse overheid
 • Tot 30% van de kosten terugbetaald via de Vlaamse renovatiepremie
 • Brussel betaalt voor voorgevelimpregnatie 7,50 euro per vierkante meter terug
 • Bepaalde gemeentes en steden geven ook zelf premies en subsidies voor vochtbestrijding
 • Woning ouder dan 10 jaar? Dan betaalt u maar 6% in plaats van 21% BTW!
 • Verlaagd BTW-tarief van 6% voor alle gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie
 • Maar 6% BTW voor nieuwe PVC-ramen en deuren met dubbele beglazing!
 • Ontdek hier alle premies voor Vlaanderen
 • Ontdek hier alle premies voor Nederland
 • Gedetailleerd inzicht krijgen in alle premies waarop u aanspraak maakt en tot 40% besparen? Vraag advies aan een vochtexpert uit uw regio via dit eenvoudig invulformulier.
gratis vochtanalyse

Waarom is de vochtdiagnose gratis?

Natuurlijk werkt niemand gratis, maar een vochtdiagnose aangevraagd via Vochtexpert.com is altijd gratis, zonder uitzondering. Bovendien is de vochtdiagnose steeds vrijblijvend en bent u tot niets verplicht. U kunt dus gerust nog prijzen vergelijken nadien. Zo vindt u gemakkelijkj de goedkoopste aannemer voor de uitvoering van uw vochtbestrijdingswerken in de woning. Dankzij dit systeem kunt u zoeken naar vochtbestrijdingsbedrijven met meer kennis van zaken. Door verschillende aannemers aan te spreken en offerte te vragen, besparen mensen gemiddeld 30% à 40%.

Welke aannemers zijn aangesloten?

Binnen de vochtbestrijding zijn enkel erkende vochtbestrijdingsbedrijven bij Vochtexpert.com aangesloten. Elke vakman is verplicht een gratis uitgebreide vochtdiagnose aan te bieden om alle vochtproblemen in de woning gedetailleerd in kaart te brengen.

Wat is kelderisolatie?

Kelderisolatie houdt de koude van de grond tegen, waardoor je huis warmer blijft. Hierdoor voelt de vloer stukken warmer aan en moet je minder betalen aan verwarmingskosten. Dat scheelt niet enkel in energiekosten maar ook mogelijke vochtproblemen zijn hiermee vermeden. Het huis wordt minder vochtig door de kelderisolatie aangezien het vocht mooi wordt tegengehouden. Dit noemt men ook kelderdichting en het verhoogt je wooncomfort en voorkomt schimmels en opstijgend vocht.

Er zijn verschillende manieren om je kelder of kruipkelder te laten isoleren:

 1. Plafond van de kelder isoleren
 2. Vloer of bodem van de kelder isoleren

Er is een simpele manier om te weten te komen welke isolatiemethode je best kiest: als je makkelijk rechtop kunt staan in de kelder, is het plafond de aangewezen plek om te isoleren. Als dat echter niet lukt omdat de kelder te klein is, lijkt vloerisolatie de best aangewezen methode.

Plafondisolatie in de kelder of kruipkelder

Het plafond van de kelder wordt geïsoleerd met isolatieplaten of met een PUR-schuim. De isolatieplaten zijn licht in gewicht en passen naadloos op elkaar. Dat maakt hen vochtbestendig en goed isolerend. PUR-schuim wordt meestal gebruikt als er veel leidingen op het kelderplafond zijn, omdat het plaatsen van isolatieplaten in zo’n geval onhandig is. Het PUR-schuim is echter een duurdere isolatiemethode dus als je dit kunt vermijden, scheelt dat alweer voor je budget.

Bodemisolatie in de kelder of kruipkelder

Als de kelder laag is, kies je beter voor bodemisolatie omdat zo meer ruimte overblijft om recht te staan. Bij bodemisolatie wordt de kelder deels opgevuld met licht isolerend materiaal zoals EPS-parels: balletjes lucht met een laagje kunststof erom heen. Bodemisolatie is vanzelfsprekend meer vochtwerend dan plafondisolatie, dus dat is ook een factor waarmee je rekening moet houden. In het ideale geval isoleer je zowel het plafond als de bodem: zo blijf je droog in de kelder en blijft de vloer van je gelijkvloers ook aangenaam van temperatuur.

Vloerisolatie

Heb je geen kruipkelder? Dan kun je de vloer simpelweg van bovenaf isoleren met isolatiemateriaal dat onder de vloer wordt ingebracht. Men gebruikt hiervoor gewone isolatieplaten maar ook het inspuiten van PUR-schuim wordt gebruikt. Wat ook soms gedaan wordt, is het gieten van isolerende chape (een betonnen ondervloer met isolatiemateriaal erdoorheen gemengd).

Premies

Wil je kelderisolatie of vloerisolatie laten plaatsen maar kijk je op tegen de kosten? Dan is het handig om te weten dat je voor veel energiebesparende ingrepen in aanmerking komt voor een premie van de Vlaamse of federale overheid! De premie kan oplopen tot 6 euro per vierkante meter met een maximum van 800 euro op het factuurbedrag. Als je dus een vloer laat isoleren van 40 vierkante meter, zul je in plaats van 1000 euro slechts 760 euro betalen.

vochtexpert

MEER LEZEN

opstijgend vocht
muurinjectie
gevelbescherming
dakherstel
condensatie
kelderdichting

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik een gratis vochtanalyse aanvraag?

Elke aanvraag voor een gratis vochtanalyse, isolatie-analyse of overige wordt kenbaar gemaakt aan maximaal vier erkende bedrijven uit uw streek. Vermeld in het formulier door hoeveel bedrijven je maximaal wilt gecontacteerd worden. Heb je liever contact met bijvoorbeeld maar twee bedrijven voor een afspraak? Noteer dit dan bij je aanvraag.

Wat doet Vochtexpert.com?

Vochtexpert.com is een bemiddelingsplatform dat vraag en aanbod met elkaar verbindt. Dat wil zeggen dat wij mensen met vochtproblemen of verbouw- en renovatieplannen op een gemakkelijke manier in contact brengen met de juiste vakmensen uit hun regio. Dat bespaart niet enkel tijd maar ook geld, want doordat u verschillende vrijblijvende offertes ontvangt kunt u heel gemakkelijk vergelijken wie de goedkoopste is en wie de beste service biedt. 

Hoe lang duurt het voordat ik een afspraak krijg?

U wordt gecontacteerd op de door u aangegeven momenten. Dat kan doorheen de week overdag, 's avonds, op zaterdag en zelfs op zondag. Geef dit steeds duidelijk mee in het aanvraagformulier. Hoe meer informatie u meegeeft in het aanvraagformulier, hoe beter wij en de vakmensen u kunnen bedienen en informeren! 

Hoe worden mijn gegevens verwerkt?

Alle data die u invoert in het aanvraagformulier wordt heel confidentieel behandeld. Vochtexpert.com maakt gebruik van een versleutelde serververbinding zodat de gegevensoverdracht altijd veilig gebeurt. U kunt onze privacyverklaring hier lezen. We vatten het hieronder samen in een notendop:

 • De verkregen gegevens worden gebruikt om u een servicebericht toe te sturen via e-mail;
 • U kunt steeds uw e-mailadres steeds met een eenvoudige muisklik laten schrappen uit onze databank;
 • Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt in het kader van de uit te voeren diensten die door u gekozen zijn;
 • Op eenvoudig verzoek heeft u steeds het Europees "recht op vergetelheid" waarbij wij al uw data wissen uit onze databank;
 • Wij gaan 100% transparant om met de manier waarop wij gegevens verwerken en we volgen hierbij alle geldende Nederlandse, Belgische en Europese wetgeving;
 • Uw gegevens worden nooit doorverkocht of doorgegeven aan derde partijen.