De voordelen van kelderisolatie

Kelderisolatie kan een belangrijke energiebesparing betekenen voor je woning. Niet enkel de energiefactuur gaat omlaag maar ook je kelder blijft droger en warmer in de winter.

Bovendien bespaar je met kelderisolatie veel geld op lange termijn. Je betaalt minder elektriciteitskosten of verwarmingskosten en in veel gevallen maak je ook aanspraak op aantrekkelijke renovatiesubsidies of isolatiesubsidies.

rost meisje reduced

Waarom een gratis isolatie-analyse aanvragen?

Enkel bedrijven uit uw regio;

✅ Het grootste zoekplatform voor vakbedrijven in België en Nederland;

✅ De modernste vochtmeters ontdekken alle verborgen vochtproblemen;

✅ U wordt geïnformeerd over alle renovatiesubsidies waarop u aanspraak maakt;

De analyse is geheel gratis;

Kan ook preventief (ongedetecteerde vochtproblemen kunnen leiden tot grote schade, beter voorkomen dan genezen)

Alle soorten vochtproblemen worden gedetecteerd en in kaart gebracht: opstijgend vocht, condensatie, wateroverlast, insijpeling, lekken, ...

Indien gewenst kunt u hier uw isolatieplannen extra toelichten.

De overheid betaalt mee!

  • Tot 750 euro verbeteringspremie van de Vlaamse overheid
  • Tot 30% van de kosten terugbetaald via de Vlaamse renovatiepremie
  • Brussel betaalt voor voorgevelimpregnatie 7,50 euro per vierkante meter terug
  • Bepaalde gemeentes en steden geven ook zelf premies en subsidies voor vochtbestrijding
  • Woning ouder dan 10 jaar? Dan betaalt u maar 6% in plaats van 21% BTW!

Verlaagd BTW-tarief van 6% voor alle gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie

Maar 6% BTW voor nieuwe PVC-ramen en deuren met dubbele beglazing!

Meer lezen

Waarom is de vochtdiagnose gratis?

Natuurlijk werkt niemand gratis, maar een vochtdiagnose aangevraagd via Vochtexpert.com is altijd gratis, zonder uitzondering. Bovendien is de vochtdiagnose steeds vrijblijvend en bent u tot niets verplicht. U kunt dus gerust nog prijzen vergelijken nadien. Zo vindt u gemakkelijkj de goedkoopste aannemer voor de uitvoering van uw vochtbestrijdingswerken in de woning. Dankzij dit systeem kunt u zoeken naar vochtbestrijdingsbedrijven met meer kennis van zaken. Door verschillende aannemers aan te spreken en offerte te vragen, besparen mensen gemiddeld 30% à 40%.

Welke aannemers zijn aangesloten?

Binnen de vochtbestrijding zijn enkel erkende vochtbestrijdingsbedrijven bij Vochtexpert.com aangesloten. Elke vakman is verplicht een gratis uitgebreide vochtdiagnose aan te bieden om alle vochtproblemen in de woning gedetailleerd in kaart te brengen.

Wat is kelderisolatie?

Kelderisolatie houdt de koude van de grond tegen, waardoor je huis warmer blijft. Hierdoor voelt de vloer stukken warmer aan en moet je minder betalen aan verwarmingskosten. Dat scheelt niet enkel in energiekosten maar ook mogelijke vochtproblemen zijn hiermee vermeden. Het huis wordt minder vochtig door de kelderisolatie aangezien het vocht mooi wordt tegengehouden. Dit noemt men ook kelderdichting en het verhoogt je wooncomfort en voorkomt schimmels en opstijgend vocht.

Er zijn verschillende manieren om je kelder of kruipkelder te laten isoleren:

  1. Plafond van de kelder isoleren
  2. Vloer of bodem van de kelder isoleren

Er is een simpele manier om te weten te komen welke isolatiemethode je best kiest: als je makkelijk rechtop kunt staan in de kelder, is het plafond de aangewezen plek om te isoleren. Als dat echter niet lukt omdat de kelder te klein is, lijkt vloerisolatie de best aangewezen methode.

 

Plafondisolatie in de kelder of kruipkelder

Het plafond van de kelder wordt geïsoleerd met isolatieplaten of met een PUR-schuim. De isolatieplaten zijn licht in gewicht en passen naadloos op elkaar. Dat maakt hen vochtbestendig en goed isolerend. PUR-schuim wordt meestal gebruikt als er veel leidingen op het kelderplafond zijn, omdat het plaatsen van isolatieplaten in zo’n geval onhandig is. Het PUR-schuim is echter een duurdere isolatiemethode dus als je dit kunt vermijden, scheelt dat alweer voor je budget.

 

Bodemisolatie in de kelder of kruipkelder

Als de kelder laag is, kies je beter voor bodemisolatie omdat zo meer ruimte overblijft om recht te staan. Bij bodemisolatie wordt de kelder deels opgevuld met licht isolerend materiaal zoals EPS-parels: balletjes lucht met een laagje kunststof erom heen. Bodemisolatie is vanzelfsprekend meer vochtwerend dan plafondisolatie, dus dat is ook een factor waarmee je rekening moet houden. In het ideale geval isoleer je zowel het plafond als de bodem: zo blijf je droog in de kelder en blijft de vloer van je gelijkvloers ook aangenaam van temperatuur.

 

Vloerisolatie

Heb je geen kruipkelder? Dan kun je de vloer simpelweg van bovenaf isoleren met isolatiemateriaal dat onder de vloer wordt ingebracht. Men gebruikt hiervoor gewone isolatieplaten maar ook het inspuiten van PUR-schuim wordt gebruikt. Wat ook soms gedaan wordt, is het gieten van isolerende chape (een betonnen ondervloer met isolatiemateriaal erdoorheen gemengd).

Premies

Wil je kelderisolatie of vloerisolatie laten plaatsen maar kijk je op tegen de kosten? Dan is het handig om te weten dat je voor veel energiebesparende ingrepen in aanmerking komt voor een premie van de Vlaamse of federale overheid! De premie kan oplopen tot 6 euro per vierkante meter met een maximum van 800 euro op het factuurbedrag. Als je dus een vloer laat isoleren van 40 vierkante meter, zul je in plaats van 1000 euro slechts 760 euro betalen.

man met tegels reduced

ERVARINGEN

"Binnen het kwartier een afspraak"

Ik ben zelf vakman en weet uit ervaring dat er veel van dergelijke platformen bestaan, maar bij vochtexpert nemen ze hun business en hun klanten echt wel serieus, ik had binnen het kwartier iemand aan de lijn, en binnen de week had ik al een oplossing gevonden voor ons vochtprobleem!

-Joris I. uit Brugge

"Gemakkelijk een oplossing gevonden"

We hadden last van plekken op de muur en lieten een vochtexpert komen die we vonden via deze website. Heel goede ervaring en makkelijk gevonden wie we zochten. 

-Marieke V. 

"Onze kelder is terug waterdicht"

Onlangs een vochtplek in onze kelder ontdekt. We kwamen in contact met vochtexpert.com en kwamen zo in contact met een firma uit Tilburg die gratis langskwam. We kregen een heel correcte inschatting van het probleem en een offerte achteraf voor een kelderdichting. Deze viel goed mee van prijs in vergelijking met andere concurrenten. Zeer tevreden van het werk (intussen al 4 weken geleden) en onze keldermuren zijn nu helemaal waterdicht. 

-Enrico M. uit Den Haag

"Vroeger 85% vochtpercentage, nu terug droog"

Laatst een afzuigsysteem laten plaatsen door een aannemer met wie ik in contact trad via Vochtexpert.com. Heel tevreden, geen condens meer in mijn huis en ook geen muffe geur meer. Alles was heel mooi afgewerkt. Mijn vloeren drogen veel sneller (vroeger hadden we een vochtpercentage van 85% in huis waardoor alles beschimmelde). 

Sofie D. uit Antwerpen

"We kozen de beste offerte"

Ik had last van water in m'n kelder en liet een firma langskomen om alles eens te bekijken. Want met zo'n onder water gelopen kelder konden we onze voedingswaren niet meer keurig opbergen beneden. Er moest dus een oplossing komen om deze ruimte terug gezond te maken. Na de vochtanalyse vergeleken we nog enkele offertes en kozen we de beste. Makkelijk dat dit allemaal lukt door enkel via vochtexpert.com te zoeken naar een vakbedrijf, want nadien kreeg ik automatisch contact met vier bedrijven uit mijn regio (Tessenderlo). Bedankt.

Danny V. uit Tessenderlo

"De beste prijs gevonden"

Zeer tevreden van dit zoekplatform, in geen tijd had ik contact met een vochtspecialist uit onze streek en kwam hij langs met apparatuur om de ernst van ons opstijgend vocht in de living te analyseren (ook offerte gekregen). Makkelijk om zo verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken, zo hebben we de beste prijs gevonden.

-Willy N. uit Oosterzele

Veelgestelde vragen