PVC ramen en deuren

PVC ramen en deuren: soorten, prijzen en offertes

PVC ramen en deuren zijn erg duurzaam en hebben een hoge isolatiewaarde. Ze hebben tal van toepassingen zoals in vaste vorm, als schuifraam of schuifdeur of zelfs met een ventilatierooster. Een groot voordeel van PVC ramen en deuren is hun duurzaam karakter, laag onderhoud, lange levensduur en slijtbestendigheid.
PVC ramen en deuren - schuiframen -schuifdeuren - ramen met ventilatie

Soorten PVC ramen en deuren

PVC ramen en deuren bestaan in letterlijk alle vormen en maten: u kunt variëren op basis van bestemming (slaapkamerramen, keukenramen, badkamerramen, ...) of op basis van kleur: PVC ramen en deuren zijn immers zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde gemaakt van kunststof in een kleur naar keuze. Deze kleuren kunnen alle varianten van het RAL-spectrum zijn.

Veel hangt af van waarnaar u op zoek bent. Wilt u liever een vast raam of verkiest u een schuifraam? Aan welke zijde van de woning moet het raam of de nieuwe deur komen? We sommen een aantal mogelijkheden op.

Vast raam

Een vast raam kan niet open en wordt meestal gebruikt aan de voorzijde van een woning. Er kan gekozen worden voor een combinatie van een vast raam met zogenoemde 'zijlichten' of 'bovenlichten': extra raamvlakken aan de zijkant(en) of bovenkant.

Schuifraam

Bij een schuifraam wordt geen gebruik gemaakt van scharnieren (zoals bij draairamen of kiepramen) maar van een schuifrail. Een voordeel hiervan is dat er geen obstakels in de weg van het raam kunnen zitten, denk aan gordijnen of lamellen. Het raam kan ook niet zomaar openwaaien en een schuifraam geeft in bijvoorbeeld veranda's een heerlijk buitengevoel bij mooi weer. Het schuifraam naar de tuin kan immers open worden geschoven en dan heeft u zowel een binnengevoel als buitengevoel.

Draairaam of kiepraam

Een draairaam kan helemaal worden geopend via een scharnier terwijl een kiepraam enkel op een kier kan gezet worden. De kiep situeert zich hier meestal bovenaan het kiepraam. Een voordeel van zo'n kiepraam is dat er verluchting mogelijk is zonder dat het raam kan openwaaien. Het geeft ook een veiliger gevoel. Een draairaam geeft anderzijds de mogelijkheid om nog meer contact met de buitenlucht te krijgen. Maar u kunt een draairaam moeilijk laten openstaan als u het huis verlaat.

Valraam

Een valraam, tenslotte, is een raam dat naar binnen open 'valt'. Veel mensen spreken eerder van een Velux dan een valraam omdat dit de bekendste producent is van dit soort ramen. Een groot voordeel van valramen is dat ze goed kunnen dienen als dakraam. Ze bieden veel lichtinval en ze zijn heel geschikt als ventilatie.

Benieuwd naar de prijzen van elk type raam voor uw woning? Een correcte interpretatie van de kostprijs wordt best ter plekke gemaakt. Treed eenvoudig in contact met plaatsers van PVC ramen en deuren via onderstaand formulier. U ontvangt via Vochtexpert.com maximaal 4 vrijblijvende offertes van vakbedrijven uit uw regio. Zo kunt u prijzen vergelijken en besparen.

Plannen voor nieuwe ramen of deuren in PVC? 

Waarom offertes vergelijken in ramen en deuren? 

✅ Enkel erkende bedrijven uit uw regio;
 

✅ U wordt geïnformeerd over alle subsidies waarop u aanspraak maakt;

✅ De offertevergelijkingsdienst is geheel gratis;

✅ Indien gewenst een gratis afspraak aan huis voor eerste diagnose;

✅ Wie offertes vergelijkt, bespaart gemiddeld tot 40% op de eindfactuur

Ramen met ventilatie of ventilatierooster

Onze woningen zijn steeds beter geïsoleerd maar hierdoor is er soms te weinig ventilatie in de woning. Voor oudere woningen die zijn gebouwd voor 2006, toen een ventilatiesysteem nog niet verplicht was, kan het plaatsen van een nieuw PVC raam of een nieuwe PVC deur hét ideale moment zijn om een extra ventilatierooster te voorzien. Een raam met ventilatie is in alle PVC-uitvoeringen beschikbaar, net zoals bij PVC-deuren.

Een verluchtingssysteem is verplicht sinds 2006 waardoor ventilatie geautomatiseerd verloopt via een centraal systeem. Hierdoor is de woning goed geïsoleerd en voldoende verlucht. Hiermee worden vochtproblemen zoals condensatie in bijvoorbeeld kelder, badkamer of keuken vermeden. De meeste woningen kampen met een te vochtige kelder. Ventilatie is hier meestal de enige oplossing aangezien het de bron is van het vochtprobleem.

Soorten ramen met ventilatie

Er bestaan verschillende ramen met ventilatie in PVC-vorm. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen natuurlijke aan- en afvoer van zuivere lucht en elektrisch gestuurde circulatie. Ook een combinatie tussen beiden is mogelijk: bijvoorbeeld een elektrische luchtaanvoer een natuurlijke luchtafvoer. Of omgekeerd: een natuurlijke luchtaanvoer en een elektrische luchtafvoer.

Tot slot kunt u ook kiezen voor een volledig mechanisch ventilatiecircuit waarbij alles gestuurd wordt vanuit één centrale controle-unit. Meestal plaatst men deze unit in een secundaire ruimte zoals een berghok, een garage of een ingebouwde kast. Een mechanisch circuit is niet goedkoop en vandaar is dit de minst gekozen vorm van ventilatie voor bestaande woningen.