Registratierechten of btw bij de aankoop van een bouwgrond

Moet ik registratierechten of btw betalen bij de aankoop van een bouwgrond?

Bij de aankoop van een nieuwe woning betaal je 21% btw. Hoe zit het echter met de bijbehorende bouwgrond? En wat indien je enkel een woning op plan koopt? Afhankelijk van je situatie gelden andere regels voor de registratierechten ofwel btw.

Als je een woning aankoopt, moet je ook 21% btw betalen op de bijhorende bouwgrond indien volgende criteria vervuld zijn:

  • Je hebt de toelating om op de grond te bouwen en het gebouw zal verkocht worden met 21% btw;
  • De grond en het gebouw worden door éénzelfde persoon verkocht;
  • De bouwgrond wordt tegelijkertijd met de woning overgedragen.

In alle andere gevallen moet je geen 21% btw betalen maar slechts 10% of 5% registratierechten. Als je bijvoorbeeld enkel een bouwgrond koopt maak je kans op dit klein beschrijf.

Woning op plan

Als je een woning op plan koopt, wat betekent dat het gebouw nog moet gebouwd worden, moet je voor de btw-berekening het onderscheid maken tussen de aankoop van het nog op te richten gebouw en de aankoop van een gebouw dat nog in aanbouw is. In het eerste geval verwerf je onmiddellijk de rechten op de grond en houdt de fiscus geen rekening met je bouwplannen. Voor je registratierechten kijkt men enkel naar de grond: hierop betaal je btw.

Bij een woning in aanbouw verwerf je onmiddellijk de rechten op de grond en op de woning in aanbouw. In dat geval betaal je de btw op de aankoopprijs van de grond. Opgelet: als je alleen een bouwgrond koopt, betaal je alleen registratierechten op de prijs van de grond. Je koopt immers geen nieuw gebouw met bijbehorende grond wat leidt tot een gunstiger tarief.