Neem ik ramen en deuren best in hout, pvc of aluminium? 

Nieuwe ramen plaatsen: welk materiaal kies je?

Nieuwe ramen bezorgen je niet enkel aan de binnenzijde meer lichtinval, wooncomfort en warmte. Aan de buitenzijde zorgen ze voor een nieuw uiterlijk van je woning. Ze bepalen mee de profielen van de buitengevel en daarom is de materiaalkeuze heel belangrijk. De meeste ramen bestaan uit hout, pvc of aluminium. Wij lichten ze alle drie even toe.

Pvc, hout, staal en aluminium beschikken allemaal over een hoge isolatiewaarde en staan garant voor een lange levensduur. Het is dus logisch dat ze uitstekend dienen als materiaal voor ramen en deuren. Je maakt je keuze tussen de drie soorten materialen op basis van prijs, uiterlijk en onderhoud.

Hout

Hout biedt charme en oogt heel natuurlijk. Het is een flexibel materiaal en toepasbaar op elke hedendaagse woning. Er zijn eindeloos veel afwerkingstechnieken en bovendien is het een duurzaam materiaal. De U-waarde van houten ramen (de isolatiefactor) bedraagt 0,63W/m². Dat maakt van hout de beste isolator en er zijn geen risico’s op koudebruggen. Koudebruggen zijn een onderbreking in de isolatie die tot vochtproblemen kunnen leiden.

PVC

Heb je een moderne of klassieke woning? Bij beide woningtypes kun je PVC gebruiken voor je ramen want dit materiaal past goed bij de meeste huizen. Bovendien is PVC heel budgetvriendelijk! Een van de grootste voordelen van PVC-ramen is de keuzemogelijkheden: je kunt je PVC bestellen in alle mogelijke kleuren en contrasten. De U-waarde van PVC-ramen ligt tussen de 1,2 en 0,75 W/m² wat van PVC op isolatievlak het tweede beste profielmateriaal maakt voor je nieuwe ramen.

Aluminium

Aluminiumprofielen zijn net zoals PVC ook in alle maten en tinten te bestellen. Je kunt gaan van licht metaal tot donker metaal in een matte, glanzende of structuurgelakte uitvoering. Door het strakke uiterlijk van aluminium en de lichte profielen is een strakke look van je woning gegarandeerd. Aluminium leent zich ook perfect voor grote raamoppervlaktes en ook de isolatiewaarde is heel gunstig met een U-waarde van 0,8W/m².