Ontmossen dak: dit moet je allemaal weten
Uw dak ontmossen is van groot belang, want een mosvrij dak beschermt u beter tegen de regen, sneeuw, vocht en koude. Een voorwaarde voor deze bescherming is natuurlijk dat het dak optimaal kan functioneren: zodra er mos of algen op het dak beginnen te groeien, kunnen er problemen ontstaan.
Het is dan ook aanbevolen om het dak ieder jaar te (laten) inspecteren en zo nodig te ontmossen. Een ontmossing is meteen ook een goed moment om te controleren of de afwatering vrij is.
Via vochtexpert.com kunt u gratis offertes mosbestrijding vergelijken en zo tot 40% besparen.
Groene aanslag: opgelet voor mos!
Ziet u een groene aanslag op uw dak? Meestal ontstaat een dergelijke groene aanslag enkel op schaduwrijke plekken op het dak zoals aan de noordzijde, tussen dakpannen of onder zonnepanelen. Een groene aanslag op uw dak is meestal de voorbode van mos. Een mosbegroeiing op het dak verhoogt het risico op barsten in de dakbedekking bij vorstweer. De fijne worteltjes van het mos zitten immers vol water en gaan tot diep in de dakpannen. Eens het begint te vriezen, zet dit water zich uit en kan dit leiden tot grotere barsten en scheuren in de dakbedekking. Eens u dit opgemerkt langs de binnenzijde, is er al dikwijls al heel wat vochtschade aan de houtkepers, dakbeschot, gordingen, isolatie, binnenmuren, ...
Er is bij mosaanslag en groene aanslag eigenlijk maar één vuistregel: ze groeien overal waar vocht aanwezig is. Daken met een extra risico zijn met andere woorden daken met een platte structuur (hier blijft het regenwater gemakkelijker staan), daken in een schaduwrijk gebied (zoals in bossen) of daken met bovenliggende structuren zoals zonnepanelen. Hieronder komt weinig zon: een geliefkoosde plek voor groenaanslag en mossen.
Kosten dak ontmossen: kostprijs per vierkante meter
Het is zeker aangewezen om het mos en/of de groene aanslag op het dak te verwijderen aangezien deze kunnen leiden tot vochtproblemen. Bovendien ziet het er ook niet verzorgd uit, zo'n dak vol mosvlekken en groenaanslag. Maar een professionele ontmossing beschermt uw dak gelukkig voor meerdere jaren dankzij een transparante beschermlaag die uw dakwerker aanbrengt.
Hoeveel kost het dan, zo'n dakontmossing? Het is afhankelijk van wat u kiest: een ontmossing met nawerkend beschermingsproduct of een ontmossing zonder nabehandeling? Een zuivere ontmossing kost gemiddeld rond de 10 à 15 euro per vierkante meter. Hierbij haalt men het mos weg met een speciaal mosdodend product. Dat product houdt het mos maar enkele weken tegen; hierna kan nieuw mos mogelijks terug komen groeien.
Kiest u voor een nabehandeling met antimosmiddel, dan moet u rekenen op zo'n 30 euro per vierkante meter. Dergelijke vochtwerende producten zijn helemaal niet goedkoop en vereisen bovendien een volledig tweede behandeling van het dak.
BTW-tegemoetkomingen, premies en subsidies
Is uw huis ouder dan 10 jaar? Veel woningen in Vlaanderen dateren nog uit de vorige eeuw en komen dus in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Dan betaalt u niet 21% extra maar komt de overheid uw renovatieproject met slechts 6% BTW tegemoet. Bovendien kunt u ook op gemeentelijk of stedelijk vlak aanspraak maken op verschillende premies voor de woning. Twijfelt u of u in aanmerking komt hiervoor? Vraag het dan even na bij uw plaatselijke mosbestrijder: deze kent de regelgeving en alle randvoorwaarden om van deze belastingverlaging gebruik te kunnen maken.
Brandverzekering of woningverzekering
Een laatste financiële reden om uw dak te reinigen en het mos te verwijderen is uw brandverzekering of woningverzekering. Ieder huis heeft verplicht zo'n verzekering en bij brand of bijvoorbeeld een boom die op uw dak valt, zal de verzekeraar dit helemaal vergoeden. Hierbij kijkt het verzekeringsagentschap altijd naar de staat van het dak en de woning en het algemeen onderhoud. Heeft u een groen dak omdat u het dak niet hebt laten reinigen? Dan zal de verzekeraar achteraf een deel of in het slechtste geval zelfs alle ontstane schade niet willen vergoeden.
Offertes vergelijken en besparen op ontmossen dak
Wilt u uw dak ontmossen aan de beste prijs? Via vochtexpert.com kunt u eenvoudig offertes vergelijken van gespecialiseerde vakbedrijven uit uw streek. Wie zijn gegevens invult, ontvangt nadien maximaal 4 offertes van gespecialiseerde vakbedrijven uit de streek. U kunt zelf aangeven welke bedrijven u graag uitnodigt voor een gratis dakanalyse of van welke u liever gewoon een offerte ontvangt. Eens uw aanvraag is ingediend, ontvangt u over de loop van enkele dagen alle gegevens via e-mail van de vier mosbestrijdingsfirma's uit uw streek.
Waarom loont het om offertes te vergelijken? Wel, heel eenvoudig: de prijs. Wie vergelijkt, bespaart gemiddeld zo'n 40% op de eindfactuur. Dat is niet niks en via de digitale weg verloopt dit gemakkelijker dan ooit tevoren. Aarzel dus niet om van deze dienstverlening die altijd gratis is zonder verdere verplichtingen.
Dak laten ontmossen? Vraag offerte bij een vakman
Vul het formulier in en een vakman uit uw buurt neemt vrijblijvend contact op voor een gratis afspraak en dakdiagnose. Deze gratis afspraak wordt u aangeboden door Vochtexpert.com.
Hoe zelf uw dak ontmossen
Wilt u graag zelf de handen uit de mouwen steken of wilt u geld besparen en er gewoon zelf aan het klussen slaan? Dan kunt u in de bouwwinkel anti-mosproduct kopen en praktisch onmiddellijk aan de slag. Wat heeft u verder nog allemaal nodig: een stevige ladder, een hogedrukreiniger, een spons en een schrobborsteltje.
Antimosproduct is een schimmelwerend product dat alle vegetatie op het dak doodt zoals algen, schimmels en mossen. Eens het product is aangebracht, moet u het een aantal uur laten inwerken. Hierna kunt u met de hogedrukreiniger alle restanten van het dak afspuiten en komen ze gemakkelijker los. Mik hierbij goed in alle voegen en spleten want hier gedijt het mos het liefst.
Na de antimosbehandeling brengt u best ook een nawerkende antimoslaag aan waarmee u uw dak beschermt voor de komende jaren. Deze stap is zeker niet noodzakelijk voor een mooi dak maar op lange termijn loont het natuurlijk om het dak te behandelen tegen toekomstig mos. Een nadeel van een extra antimoslaag is de prijs, die ongeveer dubbel zo hoog ligt als bij een gewone ontmossing zonder nabehandeling met transparante beschermlaag. Op lange termijn kan dit echter wel lonen want afhankelijk van uw type dak krijgt u van de mosbestrijdingsdienst meestal een garantieperiode van 5 à 10 jaar. Krijgt u in deze periode opnieuw last van mosgroei, groene uitslag op het dak of zelfs vochtproblemen? Dan kunt u rekenen op een nieuwe gratis ontmossing met nabehandeling.
Waarom best uw dak niet zelf ontmossen
Er zijn een aantal redenen om de ontmossing uit handen te geven. Ten eerste komt de veiligheid: het is logischerwijze niet zonder risico's om een dak op te kruipen zonder enige ervaring. Hier zijn al veel ongelukken mee gebeurd (zelfs bij professionals gebeurt dit). Wees dus altijd voorzichtig als u zelf werken aan uw dak uitvoert en maak gebruik van een veiligheidstouw.
Ten tweede kunt u voor een ontmossing in veel gevallen gebruik maken van de verlaagde BTW-tegemoetkoming van 6% en krijgt u van de vakman in kwestie ook een garantieperiode. Zo weet u zeker dat u nog jarenlang zult kunnen genieten van een mooi, waterdicht en mosvrij dak.
Een klus die u uiteraard wel zelf gemakkelijk kunt klaren, is het verwijderen van de bladeren uit de afwatering. Zeker wanneer de dakgoot naar het noorden gericht is, zullen bladeren, naast het verstoppen van de regenpijp, een ideale landingsplek zijn voor algen en mossen. U kunt de kostprijs van het schoonhouden van het afwatersysteem trouwens ook laten meenemen in een offerte voor de ontmossing: zo veel extra zal dit niet kosten omdat het een gemakkelijk werkje is.
Mos op het dak voorkomen
Beter dan mos op het dak bestrijden, is natuurlijk simpelweg mos op het dak voorkomen. Dat kunt u bijvoorbeeld doen als u werken laat uitvoeren aan uw dak zoals het plaatsen van nieuwe dakisolatie. Dat is het ideale moment om het dak te voorzien van wortelwerende folie en coating. Zo slaat u twee vliegen in een klap en blijven de kosten beperkt. Extra aandacht voor preventie van mos moet gaan naar platte daken waar de kans op mosaanslag veel groter is. Door de platte structuur kan water gemakkelijker blijven staan wat de kans op mosaanslag doet toenemen.