Oude woning kopen? Hier moet je op letten

België en Nederland tellen heel wat woningen maar niet alle huizen voldoen nog aan de hedendaagse energienormen. De nood aan kwalitatieve renovaties is daarom hoog maar in sommige gevallen loont een renovatie niet (meer). In zo'n geval kan een volledige wederopbouw soms interessanter zijn, zeker voor wie in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

Oude Woning Aankopen

Woning renoveren of beter nieuwbouw?

Als je een woning aankoopt, moet je van tevoren een idee hebben welke de veranderingen zijn die je wilt invoeren. Als deze radicaal zijn, denk aan het renoveren van een volledige verdieping, dan zullen de kosten wellicht aanzienlijk zijn. Het kost immers wel wat geld om een woning te renoveren, zelfs met de goedkopere BTW-tarieven voor sommige verbouwingswerken.

Als je een woning op het oog hebt, moet je je dus de vraag stellen of deze woning wel verbouwbaar is. Zijn bepaalde delen van de structuur nog herbruikbaar of behoudbaar? Welke technische installaties zijn aan vervanging toe? In welke mate voldoet de woning aan de nieuwste isolatievereisten?

Als je hierover twijfels heeft en niet zeker of een woning wel de moeite waard is om te kopen, kun je altijd een expert inschakelen die mee komt kijken naar het huis. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriend of een derde zoals een vochtexpert of isolatie-expert. Deze kunt je contacteren via deze website door het formulier voor de gratis analyse in te vullen. Dan word je automatisch in contact gebracht met beschikbare vakbedrijven uit jouw streek die deze dienst gratis aanbieden.

Waarom kiezen voor nieuwbouw? Enkele argumenten

Als je een bestaande woning of oude woning aankoopt met het oog op een toekomstige renovatie, dan mag de woning natuurlijk in een niet al te slechte staat zijn. Het is niet de bedoeling dat er doorheen de jaren steeds kleine gebreken blijven opduiken. Daarom moet het huis in een goede staat zijn op de plekken waar je geen renovatie voor ogen hebt. Anders is het veel interessanter om onmiddellijk van 0 te herstarten en een nieuwe woning te bouwen. Nieuwbouw heeft als voordeel dat het huis helemaal gebouwd wordt volgens de hedendaagse energienormen en met de meest moderne bouwtechnieken. Hierdoor minimaliseert de kans op structurele problemen zoals vochtproblemen, te weinig isolatie, te weinig ventilatie of verluchting (condensatie), en noem maar op.

Als je een woning aankoopt met de bedoeling hem af te breken, dan maakt het natuurlijk niet uit in welke staat deze woning zich bevindt. Meer zelfs: de prijs van het totaal (grond + woning) wordt mede bepaald door de staat van die woning. In sommige gevallen kan dit zorgen voor een nog betere prijs dan als je enkel de bouwgrond zou kopen. Tijdens de onderhandelingen kun je immers de slechte staat van de woning aankaarten en de kosten om de woning te slopen en het steenafval te laten afvoeren.

 

Architect inschakelen bij verbouwing, renovatie of nieuwbouw

Als je meer ideeën wilt krijgen over de kostprijs van een nieuwbouw of de prijs van een renovatie, dan kan het nooit kwaad om een architect onder de arm te nemen. Deze kan een meer sluitend antwoord brengen op het budget en heeft ook een goed beeld van de planning voor de verbouwing of nieuwbouw. Onvoorziene kosten kunnen zo beter ingeschat worden en meteen ook ingepland. Een architect kan bij een vervangbouw trouwens ook rekening houden met de nieuwste EPB-vereisten (energieprestatieregelgeving).

 

Waarom renoveren? Pro's en contra's

Je kunt perfect een renovatie inbedden over meerdere jaren of alles in één keer laten uitvoeren. Het voordeel van de eerste methode is dat je jezelf meer financiële ademruimte geeft. Je kunt ook tussendoor zelf een aantal werken uitvoeren wat niet zou kunnen als alles strak ingepland en uitgevoerd wordt door een aannemer.

Een woning laten afbreken en er een nieuwe zetten, laat altijd zijn sporen na. Soms treedt er schade op die moet hersteld worden of in sommige gevallen moeten aanpalende woningen (denk aan rijhuizen) worden gestut om hun stabiliteit te garanderen. Dat brengt natuurlijk allemaal extra kosten met zich mee die moeten ingecalculeerd worden.

Nog een risico bij een nieuwbouw op de grond van een oude woning is de fundering die extra stevig moet worden gemaakt. Waarom? De grond waarop de oude woning stond wordt tijdens het weghalen van de oude funderingen vaak 'geroerd', wat betekent dat de draagkracht ervan vermindert. Hierdoor moet de nieuwe fundering extra stevig worden uitgevoerd.