VRAAG UW GRATIS VOCHTDIAGNOSE
IN 1 MINUUT AANVRAGEN »

BEL ONS VRIJBLIJVEND:
0800 3 02 01

Oude woning kopen? Hierop moet je letten

België en Nederland tellen heel wat woningen maar niet alle huizen voldoen nog aan de hedendaagse energienormen. De nood aan kwalitatieve renovaties is daarom hoog maar in sommige gevallen loont een renovatie niet (meer). In zo'n geval kan een volledige wederopbouw soms interessanter zijn, zeker voor wie in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief.

oude woning aankopen rcd

Woning renoveren of beter nieuwbouw?

Als je een woning aankoopt, moet je van tevoren een idee hebben welke de veranderingen zijn die je wilt invoeren. Als deze radicaal zijn, denk aan het renoveren van een volledige verdieping, dan zullen de kosten wellicht aanzienlijk zijn. Het kost immers wel wat geld om een woning te renoveren, zelfs met de goedkopere BTW-tarieven voor sommige verbouwingswerken.

Als je een woning op het oog hebt, moet je je dus de vraag stellen of deze woning wel verbouwbaar is. Zijn bepaalde delen van de structuur nog herbruikbaar of behoudbaar? Welke technische installaties zijn aan vervanging toe? In welke mate voldoet de woning aan de nieuwste isolatievereisten?

Als je hierover twijfels heeft en niet zeker of een woning wel de moeite waard is om te kopen, kun je altijd een expert inschakelen die mee komt kijken naar het huis. Dat kan bijvoorbeeld een familielid zijn, een vriend of een derde zoals een vochtexpert of isolatie-expert. Deze kunt je contacteren via deze website door het formulier voor de gratis analyse in te vullen. Dan word je automatisch in contact gebracht met beschikbare vakbedrijven uit jouw streek die deze dienst gratis aanbieden.

Waarom een gratis woninganalyse aanvragen?

Enkel bedrijven uit uw regio;

✅ Het grootste zoekplatform voor vochtexpertise, isolatie-expertise en woningexpertise in België en Nederland;

✅ De modernste vochtmeters ontdekken alle verborgen vochtproblemen;

✅ U wordt geïnformeerd over alle renovatiesubsidies waarop u aanspraak maakt;

De analyse is geheel gratis;

Kan ook preventief (ongedetecteerde vochtproblemen kunnen leiden tot grote schade, beter voorkomen dan genezen)

Alle soorten (potentiële) woningproblemen worden gedetecteerd en in kaart gebracht: opstijgend vocht, condensatie, isolatieproblemen, renovatiemogelijkheden, ...

vochtbestrijding vochtexpert

Waarom kiezen voor nieuwbouw? Enkele argumenten

Als je een bestaande woning of oude woning aankoopt met het oog op een toekomstige renovatie, dan mag de woning natuurlijk in een niet al te slechte staat zijn. Het is niet de bedoeling dat er doorheen de jaren steeds kleine gebreken blijven opduiken. Daarom moet het huis in een goede staat zijn op de plekken waar je geen renovatie voor ogen hebt. Anders is het veel interessanter om onmiddellijk van 0 te herstarten en een nieuwe woning te bouwen. Nieuwbouw heeft als voordeel dat het huis helemaal gebouwd wordt volgens de hedendaagse energienormen en met de meest moderne bouwtechnieken. Hierdoor minimaliseert de kans op structurele problemen zoals vochtproblemen, te weinig isolatie, te weinig ventilatie of verluchting (condensatie), en noem maar op.

Als je een woning aankoopt met de bedoeling hem af te breken, dan maakt het natuurlijk niet uit in welke staat deze woning zich bevindt. Meer zelfs: de prijs van het totaal (grond + woning) wordt mede bepaald door de staat van die woning. In sommige gevallen kan dit zorgen voor een nog betere prijs dan als je enkel de bouwgrond zou kopen. Tijdens de onderhandelingen kun je immers de slechte staat van de woning aankaarten en de kosten om de woning te slopen en het steenafval te laten afvoeren.

 

Architect inschakelen bij verbouwing, renovatie of nieuwbouw

Als je meer ideeën wilt krijgen over de kostprijs van een nieuwbouw of de prijs van een renovatie, dan kan het nooit kwaad om een architect onder de arm te nemen. Deze kan een meer sluitend antwoord brengen op het budget en heeft ook een goed beeld van de planning voor de verbouwing of nieuwbouw. Onvoorziene kosten kunnen zo beter ingeschat worden en meteen ook ingepland. Een architect kan bij een vervangbouw trouwens ook rekening houden met de nieuwste EPB-vereisten (energieprestatieregelgeving).

 

Waarom renoveren? Pro's en contra's

Je kunt perfect een renovatie inbedden over meerdere jaren of alles in één keer laten uitvoeren. Het voordeel van de eerste methode is dat je jezelf meer financiële ademruimte geeft. Je kunt ook tussendoor zelf een aantal werken uitvoeren wat niet zou kunnen als alles strak ingepland en uitgevoerd wordt door een aannemer.

Een woning laten afbreken en er een nieuwe zetten, laat altijd zijn sporen na. Soms treedt er schade op die moet hersteld worden of in sommige gevallen moeten aanpalende woningen (denk aan rijhuizen) worden gestut om hun stabiliteit te garanderen. Dat brengt natuurlijk allemaal extra kosten met zich mee die moeten ingecalculeerd worden.

Nog een risico bij een nieuwbouw op de grond van een oude woning is de fundering die extra stevig moet worden gemaakt. Waarom? De grond waarop de oude woning stond wordt tijdens het weghalen van de oude funderingen vaak 'geroerd', wat betekent dat de draagkracht ervan vermindert. Hierdoor moet de nieuwe fundering extra stevig worden uitgevoerd.

De overheid betaalt mee!

  • Tot 750 euro verbeteringspremie van de Vlaamse overheid
  • Tot 30% van de kosten terugbetaald via de Vlaamse renovatiepremie
  • Brussel betaalt voor voorgevelimpregnatie 7,50 euro per vierkante meter terug
  • Bepaalde gemeentes en steden geven ook zelf premies en subsidies voor vochtbestrijding
  • Woning ouder dan 10 jaar? Dan betaalt u maar 6% in plaats van 21% BTW!
  • Verlaagd BTW-tarief van 6% voor alle gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie
  • Maar 6% BTW voor nieuwe PVC-ramen en deuren met dubbele beglazing!
  • Overzicht alle premies in Vlaanderen: zie www.vlaanderen.be
  • Overzicht alle premies in Nederland: zie www.duurzaamthuis.nl/

Download de gratis gids: vochtproblemen herkennen, voorkomen en oplossen

ebook reduced

Getuigenissen

"Binnen het kwartier een afspraak"

Ik ben zelf vakman en weet uit ervaring dat er veel van dergelijke platformen bestaan, maar bij vochtexpert nemen ze hun business en hun klanten echt wel serieus, ik had binnen het kwartier iemand aan de lijn, en binnen de week had ik al een oplossing gevonden voor ons vochtprobleem!

-Joris I. uit Brugge

"Gemakkelijk een oplossing gevonden"

We hadden last van plekken op de muur en lieten een vochtexpert komen die we vonden via deze website. Heel goede ervaring en makkelijk gevonden wie we zochten. 

-Marieke V. 

"Onze kelder is terug waterdicht"

Onlangs een vochtplek in onze kelder ontdekt. We kwamen in contact met vochtexpert.com en kwamen zo in contact met een firma uit Tilburg die gratis langskwam. We kregen een heel correcte inschatting van het probleem en een offerte achteraf voor een kelderdichting. Deze viel goed mee van prijs in vergelijking met andere concurrenten. Zeer tevreden van het werk (intussen al 4 weken geleden) en onze keldermuren zijn nu helemaal waterdicht. 

-Enrico M. uit Den Haag

"Vroeger 85% vochtpercentage, nu terug droog"

Laatst een afzuigsysteem laten plaatsen door een aannemer met wie ik in contact trad via Vochtexpert.com. Heel tevreden, geen condens meer in mijn huis en ook geen muffe geur meer. Alles was heel mooi afgewerkt. Mijn vloeren drogen veel sneller (vroeger hadden we een vochtpercentage van 85% in huis waardoor alles beschimmelde). 

Sofie D. uit Antwerpen

"We kozen de beste offerte"

Ik had last van water in m'n kelder en liet een firma langskomen om alles eens te bekijken. Want met zo'n onder water gelopen kelder konden we onze voedingswaren niet meer keurig opbergen beneden. Er moest dus een oplossing komen om deze ruimte terug gezond te maken. Na de vochtanalyse vergeleken we nog enkele offertes en kozen we de beste. Makkelijk dat dit allemaal lukt door enkel via vochtexpert.com te zoeken naar een vakbedrijf, want nadien kreeg ik automatisch contact met vier bedrijven uit mijn regio (Tessenderlo). Bedankt.

Danny V. uit Tessenderlo

"De beste prijs gevonden"

Zeer tevreden van dit zoekplatform, in geen tijd had ik contact met een vochtspecialist uit onze streek en kwam hij langs met apparatuur om de ernst van ons opstijgend vocht in de living te analyseren (ook offerte gekregen). Makkelijk om zo verschillende offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken, zo hebben we de beste prijs gevonden.

-Willy N. uit Oosterzele

MEER LEZEN

© 2018 Vochtexpert.com | Website gemaakt door Varamedia.be