Alle premies en subsidies voor vochtproblemen

 • Home
 • Alle premies en subsidies voor vochtproblemen

Welke premies?

Voor tal van renovatiewerken die vochtproblemen bestrijden en/of isolatie aan uw woning verbeteren, kunt u tegenwoordig aanspraak maken op een premie of subsidie van de overheid.

Deze tegemoetkoming hangt af van de aard van de werken en ook van uw locatie. Zo bestaan er verschillende premies in Nederland in België en kan het zelfs op gemeentelijk of stedelijk niveau verschillen.

Premies en subsidies

Gemeentelijke verbeteringspremie

Heel wat Vlaamse gemeenten kennen een zogenoemde 'Gemeentelijke verbeteringspremie' voor het uitvoeren van werken in de vochtbestrijding. Deze verbeteringspremies bestaan uit verschillende categorieën zoals hieronder opgegeven. Meer informatie over alle premies (en een automatische premiezoeker) kunt u vinden via premiezoeker.be.

Categorie 1: verstevigen van funderingen, van dragende buiten- en binnenmuren; vernieuwen van verzakte vloeren middels beton en net; herstellen van scheuren en barsten in gevels. Minimumfactuurbedrag: € 1.000,00

Categorie 2: droogmaken van buiten- en binnenmuren; droogmaken van kelders; vernieuwen van het hoofddak. minimumfactuurbedrag: € 2.000,00

Categorie 3: gedeeltelijk en volledig vernieuwen van onveilige en verouderde installaties in de woning. minimumfactuurbedrag: € 500,00

Categorie 4: het installeren van een eerste badkamer of doucheruimte; het naar binnen brengen van een buiten gelegen wc middels een pot-wc met waterspoeling; de met deze werken gepaard gaande rioleringswerken. minimumfactuurbedrag: € 250,00

Categorie 5: alle verbouwingswerken, met betrekking tot de oppervlakte van de woonruimte, de kookruimte, de slaapkamers en tevens met betrekking tot het aantal slaapkamers, nodig om de overbewoning van een te kleine woning op te heffen. minimumfactuurbedrag: € 1.250,00

Categorie 6: vernieuwen van ramen en deuren van de woning, eventueel samen met de rolluiken. minimumfactuurbedrag: € 750,00

Vlaamse renovatiepremie

Je kunt de Vlaamse renovatiepremie aanvragen als eigenaar of als verhuurder van de woning aan een sociaal verhuurkantoor voor minimum 9 jaar. Er gelden wel enkele belangrijke voorwaarden:

 1. De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.
 2. Per aanvraag kunnen maximaal twee categorieën van facturen worden ingediend, met een maximum van 1 aanvraag per categorie.
 3. Elke woning kan maximaal 1 renovatiepremie krijgen in tien jaar tijd, verspreid over twee aanvragen.
 4. Het maximumbedrag van de premie bedraagt 10.000 euro, verspreid over twee aanvragen.
 5. De Vlaamse renovatiepremie is niet cumuleerbaar met de Vlaamse verbeteringspremie (ook aanpassingspremie genoemd).

Meer informatie vind je door hier te klikken.

Vlaamse verbeteringspremie en aanpassingspremie

Wie zijn woning in het Vlaams Gewest wilt uitbreiden of veranderen in functie van de nieuwe kwaliteitsnormen, maakt aanspraak op de Vlaamse verbeteringspremie. Zoals eerder genoemd kan deze niet gecombineerd worden met de Vlaamse renovatiepremie. De Vlaamse aanpassingspremie geldt echter enkel voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan hun nieuwe levensstijl.

De Vlaamse aanpassingspremie aanvragen kan enkel gebeuren onder bepaalde voorwaarden die betrekking hebben op de financiële situatie van de aanvrager, de geschiedenis van de woning en de aanvraagdatum. Hetzelfde geldt bij de aanvraag van de Vlaamse verbeteringspremie.

Het mailadres reno2019.wonen@vlaanderen.be is beschikbaar voor specifieke vragen over de nieuwe regeling. Voor algemene vragen staan de diensten van 1700 ter beschikking.

Totaalrenovatiebonus

De totaalrenovatiebonus is een nieuwe regeling die in 2017 werd gelanceerd door de Vlaamse overheid. De bonus geldt voor investeringen in minimaal drie energiebesparende maatregelen die worden genomen over een periode van maximum 5 jaar.

In de praktijk komt het erop neer dat je bovenop de premies van de netbeheerder Infrax of Eandis ook nog een bonus ontvangt. Een van de voorwaarden is dat de energiebesparingsrenovatie wordt uitgevoerd door een erkend aannemer voor woningen en appartementen.

De totaalrenovatiebonus staat trouwens ook bekend als een BENO-pass. Soms spreekt men ook over BENOveren. Lees er hieronder meer over!

BENOveren

De Vlaamse overheid wilt dat elke woning en elk appartement tegen 2050 minstens even energiezuinig is als een nieuwbouwwoning vandaag. Daarom heeft de overheid het woord BENOveren in het leven geroepen: beter renoveren. Een renovatietraject bestaat uit 5 BENOvatiestappen:

 1. Dak
 2. Binnenmuren
 3. Glas, ramen, buitendeuren en poorten
 4. Vloer
 5. Technieken: verwarming, sanitair, ventilatie, verlichting, elektriciteit

Burenpremie

Wie zijn woning samen met minstens 9 andere eigenaars meer energiezuinig wilt maken, komt in aanmerking voor de burenpremie. Hierbij neem je samen deel aan het collectief renovatieproject. Het premiebedrag bedraagt maximaal 400 euro per woning en voor appartementsgebouwen geldt een maximumpremie van 5.000 euro.

De premie geldt voor de volgende werkzaamheden:

 1. Dakisolatie of zoldervloerisolatie
 2. Buitenmuurisolatie
 3. Spouwmuurisolatie
 4. Kelderisolatie
 5. Vloerisolatie (op de volle grond)
 6. Hoogrendementsglas
 7. Zonneboiler
 8. Warmtepomp
 9. Ventilatiesysteem

Lees hier verder over de burenpremie op de website van de Vlaamse overheid

Premie netbeheerder

De Vlaamse overheid geeft via de netbeheerder (Eandis of Infrax) premies om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Een voorwaarde is dat alle premies door een erkende aannemer moeten uitgevoerd worden, met uitzondering van dakisolatie of zoldervloerisolatie. De premies gelden voor alle Vlaamse woningen die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Steden en gemeenten

In veel steden en gemeenten kun je een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor je verbouwwerken. Je kunt ook aanspraak maken op een goedkope lening voor je renovatie. Via www.energiesparen.be vind je hierover meer informatie onder het tabblad 'Zoek uw subsidie'.

Verlaagd BTW-tarief van 6%

Een leuk weetje is dat de meeste verbouwwerken en renovaties ook voldoen aan het lager BTW-tarief van 6%. Je betaalt dus geen 21% op voorwaarde dat je woning minstens 10 jaar oud is en dat de levering en de plaatsing van de materialen door dezelfde aannemer gebeuren. Het verlaagde BTW-tarief geldt onder andere voor:

 • Plaatsing gyproc
 • Spanplafonds
 • Regenwaterrecuperatie
 • Waterverzachter
 • Zonnepanelen

Helaas geldt deze BTW-korting niet voor doe-het-zelvers. Zij moeten hun materiaal kopen aan de reguliere 21% in één van de vele doe-het-zelf zaken.

vochtexpert

Premies per product

Plaatsing verwarmingsinstallatie of verbeteringswerken aan de verwarming: klik hier.

MEER LEZEN

opstijgend vocht
muurinjectie
gevelbescherming
dakherstel
condensatie
kelderdichting

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik een gratis vochtanalyse aanvraag?

Elke aanvraag voor een gratis vochtanalyse, isolatie-analyse of overige wordt kenbaar gemaakt aan maximaal vier erkende bedrijven uit uw streek. Vermeld in het formulier door hoeveel bedrijven je maximaal wilt gecontacteerd worden. Heb je liever contact met bijvoorbeeld maar twee bedrijven voor een afspraak? Noteer dit dan bij je aanvraag.

Wat doet Vochtexpert.com?

Vochtexpert.com is een bemiddelingsplatform dat vraag en aanbod met elkaar verbindt. Dat wil zeggen dat wij mensen met vochtproblemen of verbouw- en renovatieplannen op een gemakkelijke manier in contact brengen met de juiste vakmensen uit hun regio. Dat bespaart niet enkel tijd maar ook geld, want doordat u verschillende vrijblijvende offertes ontvangt kunt u heel gemakkelijk vergelijken wie de goedkoopste is en wie de beste service biedt. 

Hoe lang duurt het voordat ik een afspraak krijg?

U wordt gecontacteerd op de door u aangegeven momenten. Dat kan doorheen de week overdag, 's avonds, op zaterdag en zelfs op zondag. Geef dit steeds duidelijk mee in het aanvraagformulier. Hoe meer informatie u meegeeft in het aanvraagformulier, hoe beter wij en de vakmensen u kunnen bedienen en informeren! 

Hoe worden mijn gegevens verwerkt?

Alle data die u invoert in het aanvraagformulier wordt heel confidentieel behandeld. Vochtexpert.com maakt gebruik van een versleutelde serververbinding zodat de gegevensoverdracht altijd veilig gebeurt. U kunt onze privacyverklaring hier lezen. We vatten het hieronder samen in een notendop:

 • De verkregen gegevens worden gebruikt om u een servicebericht toe te sturen via e-mail;
 • U kunt steeds uw e-mailadres steeds met een eenvoudige muisklik laten schrappen uit onze databank;
 • Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt in het kader van de uit te voeren diensten die door u gekozen zijn;
 • Op eenvoudig verzoek heeft u steeds het Europees "recht op vergetelheid" waarbij wij al uw data wissen uit onze databank;
 • Wij gaan 100% transparant om met de manier waarop wij gegevens verwerken en we volgen hierbij alle geldende Nederlandse, Belgische en Europese wetgeving;
 • Uw gegevens worden nooit doorverkocht of doorgegeven aan derde partijen.