Renovatiepremie

Renovatiepremie

Premiebedrag: 20% tot 30% van het factuurbedrag. De woning moet minstens 30 jaar oud zijn en de werken moeten door een erkend aannemer worden uitgevoerd.

De premie voor een verwarmingsketel kan nooit meer zijn dan € 7500. Je krijgt 20 of 30 % van de facturen terugbetaald, afhankelijk van je inkomen. Hiervoor moet je minstens voor € 2500 (excl.btw) geïnvesteerd hebben in één van de ketels uit bovenstaande lijst.

De voorwaarden

– Je jaarlijkse inkomen mag de grens van 59 200 euro (te verhogen met 3320 euro per persoon ten laste) niet overschrijden. Voor alleenstaanden zonder persoon ten laste ligt deze inkomensgrens op 41 440 euro.
– Je mag als aanvrager van de premie, geen andere woning, kamerwoning of studentenhuis in volle eigendom hebben.
– De premie is enkel geldig voor woningen, gebouwen en appartementen. Niet voor studentenhuizen of studentenkamers.
– Het pand moet minstens 30 jaar oud zijn en moet in het Vlaams Gewest liggen.
– De rekeningen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar. De totaalfactuur moet minstens 2500 euro exclusief BTW bedragen.

Procedure

De renovatiepremie kan online via wonenvlaanderen.be aangevraagd worden of via de post. Het formulier dat je hiervoor nodig hebt, staat op de website van Wonen Vlaanderen. Na 1 maand krijg je een ontvangstbevestiging.

Als de aanvraag volledig is, volgt er binnen de 8 maanden een beslissing. Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan krijg je de premie op je zichtrekening binnen een jaar na de aanvraag.

 

Verbeteringspremie

De woning moet minstens 25 jaar oud zijn. Er gelden voor de verbeteringspremie verschillende premieschijven waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen sanitaire installatie, plaatsing waterverwarmingstoestel, plaatsing centrale verwarming.

Wat zijn de voorwaarden?

– De eindfactuur moet minstens het dubbele zijn van het bedrag van de premie en mag niet ouder zijn dan 1 jaar.
– Het pand waarvoor je de premie aanvraagt moet minstens 25 jaar oud zijn.
– De factuur moet op naam van de aanvrager staan.
– Je inkomen mag niet hoger zijn dan € 29 600, te verhogen met € 1540 per persoon ten laste.

Hoe verloopt de procedure?

Je kan de aanvraag versturen via de website van wonenvlaanderen.be of via de post. De aanvraag wordt binnen de 3 maanden bekeken. Wordt de aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen 3 maanden op je zichtrekening gestort.

Bekijk alle premies hier.