Slimme technieken maken wonen comfortabeler

Slimme technieken maken wonen comfortabeler

De technologie staat niet stil en ook in huis zijn al tal van digitale ontwikkelingen geslopen. Denk aan de intelligente thermostaat of de digitale televisie. Steeds meer mensen geven zich over aan de nieuwe mogelijkheden die slimme technologie ons biedt.

Met de toenemende populariteit van smartphones en tablets wordt domotica steeds meer een vaste techniek in de woning die je met een app kunt aansturen. Domotica omvat de controle en het beheer van de elektrische installatie. Het kan zowel bekabeld of draadloos gebeuren via infrarood of een radiofrequentie. Bij een centraal systeem zit alle intelligentie in één centrale eenheid. Bij een decentraal systeem heeft elk element zijn eigen intelligentie. Er bestaan al toepassingen in de ventilatie, verlichting, airco, verwarming en inbraakbeveiliging. Je kunt echter ook perfect audio-installaties of video automatiseren. Daarnaast kun je ook domotica toepassen op gashaarden, wasmachines en slimme energiemeters.

Controle vanop afstand

Het belangrijkste voordeel van domotica is dat je energie kunt besparen: vanop afstand zie je welke toestellen nog allemaal actief zijn en hoeveel ze verbruiken. Overbodige verlichting en toestellen kun je vanop afstand uitschakelen met je smart device. De tijd dat je je lampen enkel met een schakelaar kon uitschakelen, is voorgoed verleden tijd. Met deze technologie krijg je maximale controle over je energieverbruik en je wooncomfort.