Vocht in woning

  • Home
  • Vocht in woning

Last van vocht in uw woning?

Heeft u een nieuwe woning gekocht? Dan zijn er een aantal dingen waar u goed op moet letten. Een van die dingen is het bekijken of er veel vocht in de woning voorkomt.

Vocht in een woning kan voor een aantal vervelende gevolgen zorgen. Grote huizen, kleine huizen, een appartement of een villa: in elke woning kunnen problemen met vocht ontstaan.

vocht in woning bestrijden - vochtproblemen in de muren - kelder - dak - gevel

Vocht in de woning?

In nieuwe en oude woningen

Ook in een huis waarin u al een aantal jaren woont, kunt u last krijgen van vochtproblemen. Een veelvoorkomende oorzaak van vochtproblemen is opstijgend vocht. Dat is vocht dat vanuit de fundering omhoog trekt in de binnenmuren van uw woning of appartement. Oudere funderingen die het grondvocht niet goed kunnen afvoeren en geen waterkering hebben (of een versleten waterkering) zorgen dat u in uw leefruimten last kunt krijgen van opstijgend vocht.

Dit vochtprobleem is niet enkel op te lossen met een goede ventilatie: opstijgend vocht wordt meestal bestreden met een muurinjectie. Er bestaan ook verschillende oplossingen en trucjes die u zelf kunt uitproberen. Tot slot verkiezen sommige mensen ook om de vochtbestrijding te combineren met andere werken, zoals het plaatsen van energiebesparende spouwmuurisolatie of het installeren van nieuwe ramen of deuren.

Vochtspecialist inschakelen?

De vraag die zich natuurlijk stelt bij vocht in de muren en een vochtige woning is of u hiervoor een vochtexpert wilt inschakelen. Als ervaren klusser kunt u immers ook zelf aan de slag met muurinjecties. Het is een afweging die u moet maken en het heeft allemaal zijn voordelen en nadelen. Hou echter niet enkel rekening met het financiële plaatje: vocht in een woning kan een serieus probleem zijn en veel bijkomende narigheden veroorzaken. In veel gevallen moeten muurinjecties gecombineerd worden met een correcte ventilatie (denk aan vochtige kelders met een muffe geur). Hier is de analyse van een vochtexpert van groot belang om te vermijden dat het vochtprobleem zich herhaalt in de toekomst.

Naast het uitvoeren van de werken zelf moet u ook denken aan het leeghalen van uw slaapkamer, woonkamer, kelder of keuken. Is het noodzakelijk dat u de gehele muur injecteert met vochtwerende gel? Dat betekent voor uw woonkamer bijvoorbeeld dat u moet zorgen voor een tijdelijke opslagruimte van uw meubels. De vloer moet ook bedekt worden met afdekmateriaal om geen schade te veroorzaken aan de parketvloer of tegels.

Neem dit allemaal zeker mee in uw overwegingen want tijdens de uitvoering van dergelijke werken moet u rekening houden met verschillende dingen tegelijk.  Vocht in een woning is een serieus onderwerp omdat het de structuur van de woning aantast (en hiermee ook de waarde van uw woning bepaalt).

Via deze website kunt u gratis een eerste vochtanalyse aanvragen met een vochtexpert uit uw streek. Uw aanvraag wordt aan maximaal vier bedrijven uit uw buurt kenbaar gemaakt en één van hen contacteert u vervolgens om een gratis afspraak te maken.

Vochtprobleem in huis? Maak gebruik van de gratis vochtanalyse door een lokale vochtexpert.

Ik woon in

Nederland

Ik woon in

België

Vocht in de badkamer: oorzaken en oplossingen

Een veelvoorkomende plek voor vocht in de muur is de badkamer. Dat is één van de zogenoemde 'natte ruimtes' in een woning, naast de keuken en de wasplaats. Dat betekent dat hier meer kans bestaat op condensatie dan elders in het huis. De douche, lavabo of het bad zorgen immers voor waterdamp wat kan condenseren tegen het badkamervenster.

Veel vocht in de badkamer, gecombineerd met te weinig ventilatie, zorgt voor schimmel op de muur, lelijke vochtplekken en schade aan behang of schilderwerk. Daarnaast kunnen schimmels ook schade veroorzaken aan de kieren van uw bad of de randen van uw raamkozijn.

Wilt u het vochtprobleem in uw badkamer bestrijden? Dan is het erg belangrijk dat u aan goede ventilatie denkt: de luchtcirculatie zorgt ervoor dat de ruimte goed kan opdrogen na het douchen of baden. U kunt bijvoorbeeld het raam wagenwijd open zetten, de deur open laten en een goed afzuigsysteem aansluiten zoals een Daikin of Renson. Zo gaat u de vochtplekken en bijkomende schimmelaanslag efficiënt kunnen bestrijden zonder dat het veel moet kosten.

Als de vochtproblemen en schimmels tot in de diepste poriën van de muren zitten, zullen meer drastische maatregelen nodig zijn om de badkamermuur terug droog te maken. Dit moet geval per geval bekeken worden, want niet elke badkamer (en elk vochtprobleem in de badkamer) valt over dezelfde kam te scheren. Nodig daarom gerust een vochtspecialist uit via bovenstaand aanvraagformulier. Dat is en blijft ook altijd neutraal, gratis en vrijblijvend. Het is steeds en gegarandeerd een erkend vochtexpert uit uw eigen streek die met u een afspraak maakt.

Vocht in de slaapkamer of keuken: oorzaken en oplossingen

Heeft u schimmel of vochtplekken in uw slaapkamer of keuken? Vocht in de woning op deze plekken kan erg onaangenaam zijn want u kookt of slaapt er immers. Daarom is vocht in de muur op deze plekken ook schadelijk voor de gezondheid aangezien heel veel gezondheidsklachten kunnen gekoppeld worden aan opstijgend vocht.

Als er teveel vocht in de woning aanwezig is, is het bovendien veel moeilijker om het huis gezellig warm te krijgen. Dit zorgt voor een hogere energiefactuur: er bestaan echter wel tal van tips om te besparen op de energiefactuur of om beter te isoleren.

U kunt vocht in de woning op meerdere manieren ontdekken, te beginnen met een vochtmeter. Dat is een infraroodtoestel dat doorheen de muren kan kijken naar alle hoge concentraties van vocht. Dit toestel is in de handel te krijgen maar niet zo goedkoop. Als u gebruik maakt van de gratis vochtanalyse, heeft uw vochtexpert dit toestel sowieso mee voor een gratis eerste vochtdiagnose.

Hoe uiten vochtproblemen zich?

Vochtproblemen kunnen zich uiten in vochtplekken op de binnenmuren, behang of verflagen die loslaten of schimmelvorming tegen de wanden. Maar ook als u uw woning moeilijk verwarmd krijgt, kan dit wijzen op vochtproblemen, bijvoorbeeld als de was extreem langzaam droogt of als de ramen snel met condens beslaan.

Wilt u zeker weten of u last van vocht in de woning heeft? Dan is het raadzaam om een gratis vochtdiagnose aan te vragen bij een expert uit de buurt. Deze kan u dan meteen vertellen waar het vocht vandaan komt en wat er precies moet gebeuren. Het is dan aan u om te kijken of u dit vocht in de woning zelf wil bestrijden of u het uitbesteedt aan een expert.

Vocht in de woning bestrijden

Vochtexperts zijn niet enkel gespecialiseerd in het bestrijden van vocht in de woning met muurinjecties of een gevelimpregnatie, maar bieden ook een garantieperiode.

Heeft u binnen een bepaalde periode nog steeds last van vocht in de woning of ervaart u in uw woning een nieuw vochtprobleem? Dan komt de vochtexpert (vaak kosteloos) langs en zorgt dat uw woning snel terug droog en vochtvrij is. Daarnaast zorgt de vochtexpert er ook voor dat uw huis na alle behandelingen terug leefbaar en netjes is zodat u zorgeloos kunt genieten van een vochtvrije woning.

Bent u niet zeker of u wel een vochtprobleem hebt, maar bemerkt u wel symptomen in uw huis? Dan is het toch raadzaam om gratis een vakman bij u langs te laten komen. Deze expert heeft professionele meetapparatuur, waarmee hij alle vochtproblemen in de woning kan detecteren. Ook verborgen problemen komen hiermee aan het licht, waardoor u zeker bent van een vochtvrij huis in de toekomst.

Offertes vergelijken en tot 40% besparen

Vraagt u online een gratis vochtdiagnose bij een vochtexpert aan? Dan kunt u meteen tot wel vier verschillende offertes aanvragen. Onderzoek laat blijken dat mensen die van te voren onderzoek doen over bepaalde klussen die ze aanvragen, tot wel 40% kunnen besparen op de daadwerkelijke klus. Zorg er daarom voor dat u altijd meerdere offertes aanvraagt en maak het u gemakkelijk. Het enige dat u nog hoeft te doen is het formulier invullen waarmee u zich inschrijft voor een vochtdiagnose. Hierop neemt een vochtexpert uit uw streek contact met u op voor een afspraak.

U kunt een gratis vochtdiagnose vragen in België en Nederland en dit in elke provincie, elke stad en elk dorp. We hebben een breed aanbod aan zo'n 250 vochtbestrijdingsbedrijven die allemaal een gratis vochtanalyse aanbieden.

In Vlaanderen zijn we actief in de vijf provincies en alle regio's zoals Sint-Niklaas, Lokeren, Gent, Brugge, Antwerpen, Hasselt, Leuven, Mechelen, Aalst, Dendermonde, Eeklo, Roeselare, Kortrijk, Turnhout en Brussel.

Ook in Nederland kunt u via Vochtexpert in elke regio en provincie een gratis vochtanalyse aanvragen, inclusief in alle grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Arnhem, Groningen, Tilburg, Breda, Nijmegen, 's Hertogenbosch en Middelburg.

MEER LEZEN

opstijgend vocht
muurinjectie
gevelbescherming
dakherstel
condensatie
kelderdichting

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik een gratis vochtanalyse aanvraag?

Elke aanvraag voor een gratis vochtanalyse, isolatie-analyse of overige wordt kenbaar gemaakt aan maximaal vier erkende bedrijven uit uw streek. Vermeld in het formulier door hoeveel bedrijven je maximaal wilt gecontacteerd worden. Heb je liever contact met bijvoorbeeld maar twee bedrijven voor een afspraak? Noteer dit dan bij je aanvraag.

Wat doet Vochtexpert.com?

Vochtexpert.com is een bemiddelingsplatform dat vraag en aanbod met elkaar verbindt. Dat wil zeggen dat wij mensen met vochtproblemen of verbouw- en renovatieplannen op een gemakkelijke manier in contact brengen met de juiste vakmensen uit hun regio. Dat bespaart niet enkel tijd maar ook geld, want doordat u verschillende vrijblijvende offertes ontvangt kunt u heel gemakkelijk vergelijken wie de goedkoopste is en wie de beste service biedt. 

Hoe lang duurt het voordat ik een afspraak krijg?

U wordt gecontacteerd op de door u aangegeven momenten. Dat kan doorheen de week overdag, 's avonds, op zaterdag en zelfs op zondag. Geef dit steeds duidelijk mee in het aanvraagformulier. Hoe meer informatie u meegeeft in het aanvraagformulier, hoe beter wij en de vakmensen u kunnen bedienen en informeren! 

Hoe worden mijn gegevens verwerkt?

Alle data die u invoert in het aanvraagformulier wordt heel confidentieel behandeld. Vochtexpert.com maakt gebruik van een versleutelde serververbinding zodat de gegevensoverdracht altijd veilig gebeurt. U kunt onze privacyverklaring hier lezen. We vatten het hieronder samen in een notendop:

  • De verkregen gegevens worden gebruikt om u een servicebericht toe te sturen via e-mail;
  • U kunt steeds uw e-mailadres steeds met een eenvoudige muisklik laten schrappen uit onze databank;
  • Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt in het kader van de uit te voeren diensten die door u gekozen zijn;
  • Op eenvoudig verzoek heeft u steeds het Europees "recht op vergetelheid" waarbij wij al uw data wissen uit onze databank;
  • Wij gaan 100% transparant om met de manier waarop wij gegevens verwerken en we volgen hierbij alle geldende Nederlandse, Belgische en Europese wetgeving;
  • Uw gegevens worden nooit doorverkocht of doorgegeven aan derde partijen.