Vochtbestrijding

  • Home
  • Vochtbestrijding

Vochtbestrijding in muren: de beste methodes (bewezen!)

Vocht in muren en huizen is een bekend probleem. Veel mensen willen natuurlijk het vocht de baas kunnen en hun muren of kelder terug droog maken. In dit artikel bespreken we alle vormen van vochtbestrijding die horen bij specifieke vormen van vochtproblemen (want niet elke methode past bij elk vochtprobleem). We overlopen ook de prijzen van vochtbestrijding omdat dit een vraag is waar veel mensen logischerwijze mee zitten. Hoeveel kost het om muren terug droog te laten maken door een professionele firma? Meer hierover onderaan dit artikel.

Snel naar: Meest voorkomende vochtproblemen - De vormen van vochtbestrijding - De prijzen van vochtbestrijding

Waarom dit artikel

Vochtbestrijding is eigenlijk iets waar mensen niet zo graag aan denken. Het impliceert namelijk dat je in de woning met vochtproblemen kampt en wie heeft dit graag? Niemand uiteraard!

Met dit artikel brengen we meer duidelijkheid over de soorten vochtproblemen, de soorten vochtbestrijdingstechnieken, de prijzen van de verschillende technieken, hoe je een erkende vakman kan vinden en wat je allemaal zelf kan doen.

Er zijn veel bedrijven die vochtbestrijding aanbieden en dit zowel in België als in Nederland. Hierdoor is het niet altijd duidelijk welke firma het beste werk zou leveren (want er zijn vanzelfsprekend ook 'cowboys' in deze sector, net zoals in elke andere bouwsector). Dit artikel zal ook hier meer informatie geven over hoe je een correcte firma kan vinden en welke vragen je best allemaal stelt.

DL Group

DL Group raakte in België vooral bekend door het programma 'The Sky is the Limit'.

De soorten vochtproblemen

1. Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen. Het komt meestal voor in kelders en ter hoogte van de plinten op het gelijkvloers.

Opstijgend vocht is een fenomeen waarbij grondvocht letterlijk opstijgt door de zogenoemde capillaire functie van muren.

Door de specifieke structuur van woningmuren kan vocht omhoog 'stijgen' net zoals bijvoorbeeld lampolie via een koordje omhoog kan stijgen. Zelfs als je een handdoek met het puntje in het water houdt, zal je merken dat het water een stuk in de handdoek omhoog trekt. Dat is te vergelijken met wat er zich in muren afspeelt die last hebben van opstijgend vocht.

2. Doorslaand vocht

Waar opstijgend vocht omhoog 'stijgt', zal doorslaand vocht ook horizontaal zijn weg vinden doorheen muren. Hierdoor vind je doorslaand vocht ook op hogere verdiepingen en tegen plafonds. In tegenstelling tot bij opstijgend vocht kan doorslaand vocht namelijk van elke plek van buitenaf ontstaan (en binnendringen).

Vocht kan doorheen muren slaan om verschillende redenen. Vast staat dat de bron van dit vocht steeds grondwater is (indien op gelijkvloers of in de kelder) en/of regenwater.