Vochtig huis en gezondheid

  • Home
  • Vochtig huis en gezondheid

Impact van vochtproblemen op gezondheid

Ongeveer 1/5 van alle woningen kampt met vochtproblemen. Deze uiten zich in de typische vochtplekken op de muren of afschilferende verf of behang. Veel mensen ervaren hierbij ook een muffe geur door de hoge luchtvochtigheid. In zo'n omgeving gedijen schimmels goed wat het gezondheidsrisico verhoogt. Ook ongedierte zoals de huisstofmijt of pissebedden houden van een vochtige omgeving. Hoog tijd dus om die vochtproblemen aan te pakken!

Impact van een vochtig huis op gezondheid - reuma - allergie - eczeem - astma - ontstekingen -immuunsysteem

Opstijgend vocht belangrijke oorzaak van gezondheidsklachten

Heeft u last van vocht in uw woning? Dan bent u niet alleen: duizenden Vlamingen wonen in een huis met kleine of grote vochtproblemen. De meeste vochtproblemen hebben te maken met opstijgend vocht of een te hoge luchtvochtigheid. Een hoge luchtvochtigheid is meestal het gevolg van een gebrek aan ventilatie in de ruimte. Opstijgend of optrekkend vocht kent als oorzaak meestal een te direct contact met het grondwater of regenwater. Het metselwerk en de stenen waaruit de muren zijn opgebouwd, zijn enigszins poreus waardoor het water langzaam naar binnen trekt en vervolgens omhoog. Vanuit de grond vindt opstijgend vocht dus zijn bron en dit kan enkel opgelost worden door de muren te injecteren of door een onderkapping uit te voeren (bij dikkere en oudere muren).

De afgelopen jaren is er veel onderzoek gebeurd naar de relatie tussen een vochtig huis en gezondheidsproblemen zoals allergieën, reuma, de effecten op de luchtwegen en de algemene effecten op het immuunsysteem. Uit onderzoek bleek dat veel mensen met atopische astma in een vochtig huis wonen met vochtproblemen.

Hoe vochtiger de omgeving is, hoe beter ongedierte zoals de huisstofmijt of zilvervisjes zich thuis voelen. Zij verspreiden allergenen en dit leidt tot klachten bij mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma. Wie reuma heeft, doet er ook best alles aan om in een droge woning te leven want hoe vochtiger de lucht, hoe meer klachten reumapatiënten ondervinden.

Vochtig huis en allergie

Wie een allergie heeft, is overgevoelig aan bepaalde stoffen zoals de uitwerpselen van de huisstofmijt of voor sporen van schimmels. Deze stoffen hebben allemaal te maken met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Een allergie uit zich door bijvoorbeeld een neusverkoudheid, hoesten of constant niezen. Een heel specifieke allergie is die voor zilvervisjes: deze komen voor op vochtige plekjes in huis zoals hoeken in de kast of achter nat behangpapier.

Vochtig huis en astma

Net zoals bij allergieën zijn astmapatiënten vaak het slachtoffer van een vochtige woning. De huisstofmijt floreert in een vochtig pand en wie astma heeft, zal onvermijdelijk last krijgen aan de luchtwegen van te veel huisstofmijt.

Vochtig huis en reuma

Reuma wordt veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid en heel veel mensen hebben er last van. Vooral tijdens de natte wintermaanden steekt reuma bij meer mensen de kop op en ook wie in een vochtig huis woont, kan last krijgen van reuma. De symptomen van reuma zijn gewrichtspijn, spierpijn, pijn aan de pezen. De gewrichtsklachten nemen toe naarmate de omgeving in vochtigheid toeneemt. Het is dus zeker aangeraden om vochtproblemen onmiddellijk te behandelen. Vraag nu een gratis diagnose!

Vochtig huis en immuunsysteem

Een hoge luchtvochtigheid is niet gezond en kan het immuunsysteem sterk aantasten. Wie in een vochtig huis woont, heeft mogelijks een zwakker immuunsysteem en ondervindt allerlei vervelende kwaaltjes zoals sneller ziek worden dan gewoonlijk. Het is bewezen dat een vochtige woning niet goed is voor de gezondheid. Zorg dus dat je in een droge woning woont voor een gezonde levensstijl!

Vochtig huis en eczeem

De huisstofmijt is niet enkel voor allergieën verantwoordelijk maar leidt ook tot irritaties bij mensen met eczeem. Dat is een vervelende huidaandoening die leidt tot jeuk en huiduitslag. Mensen die hieraan lijden moeten zorgen dat de luchtvochtigheid in hun woning goed is geregeld. Een hoge luchtvochtigheid leidt tot een grotere kans op infecties aan de opperhuid. Anderzijds zorgt een te lage luchtvochtigheid voor een droge eczeem. Deze huidaandoening met met veel aandacht behandeld worden want de omgeving mag niet te vochtig zijn maar ook niet te droog.

Hoe maak ik mijn woning terug gezond?

Blijf niet zitten met een vochtprobleem en laat een vochtexpert mee helpen zoeken naar een oplossing. Vul onderstaand aanvraagformulier in voor een gratis vochtanalyse door een vochtexpert uit uw regio

Meer informatie over de gratis vochtanalyse.