Vochtmeter kopen of vochtexpert laten langskomen

  • Home
  • Vochtmeter kopen of vochtexpert laten langskomen

Een goede vochtmeter detecteert vocht in de muren

Als u kampt met vochtproblemen, is het belangrijk om de precieze oorzaak hiervan te ontdekken. Met een professionele vochtmeter kunt u eenvoudig te weten komen wat de oorzaak is van de meest courante vochtproblemen en hun symptomen. Nadeel: professionele vochtmeters zijn relatief duur en meestal gebruik je ze maar één keer in je leven.

Goedkope vochtmeters?

Allereerst goed nieuws voor de doe-het-zelvers en klussers die graag zelf de handen uit de mouwen steken. Je vindt online ook veel vochtmeters die wel nog relatief betaalbaar zijn. Gemiddeld ben je voor een professioneel meettoestel tussen de 20 en 100 euro kwijt. Het moet wel gezegd dat je best geen vochtmeter aankoopt die in de goedkoopste categorie hoort. Het risico op een onjuiste meting stijgt namelijk aanzienlijk. Zeker als je op basis van de meting ook daadwerkelijk gaat aanvangen met ingrijpende werkzaamheden, is het aangeraden om met degelijk materiaal je metingen uit te voeren.

Een vochtprobleem in een huis komt normaal gezien maar één keer voor in je leven (indien het probleem grondig wordt aangepakt). Als je een vochtmeter aanschaft om vochtproblemen te detecteren, is de kans reëel dat het na gebruik voor vele jaren ongebruikt in je kast zal liggen. Vandaar kan het nuttig zijn om gratis vochtadvies in te schakelen. Hierbij komt een vochtspecialist uit je streek gratis langs om een vochtdiagnose uit te voeren met het beste materieel.

De vochtspecialist doet dit gratis en bezorgt je nadien (als er werken noodzakelijk blijken) nog een offerte van zijn bedrijf alvorens hij terug vertrekt. Je kunt via deze site offertes bij meerdere partijen in één keer opvragen, waardoor je onmiddellijk prijzen kunt vergelijken en veel geld uitspaart op je verbouwingswerken.

Maar de essentie van dit artikel is meer aandacht hechten aan vochtmeters en welke types er allemaal bestaan op de markt, waar je ze vindt en waarop je zeker moet letten. Hieronder gaan we verder in op de verschillende type vochtmeters die professionele resultaten geven.

Welke vochtmeters gebruikt een vochtexpert?

Vochtspecialisten die als beroep mensen met vochtproblemen terug op het droge helpen, gebruiken hoogtechnologische meettoestellen met ingebouwde thermische camera. Ze komen vaak in allerlei soorten situaties met vochtproblemen terecht (natte kelders, opstijgend vocht, niet-zichtbare vochtproblemen zoals kringen op de muren, ...) en hiervoor hebben ze nood aan een toestel dat technisch alle soorten muren en ondergronden correct kan meten.

Vochtmeter met warmtebeeldcamera

Vochtprobleem in huis? Maak gebruik van de gratis vochtanalyse door een lokale vochtexpert

Ik woon in

Ik woon in

Bol vochtmeters

Een bekende plek om te zoeken naar vochtmeters of hygrometers is natuurlijk Bol.com. Je vindt hier tal van mogelijkheden, ook van bekende gereedschapsmerken als Stanley en Chauvin Arnoux. De goedkopere types vochtmeters werken invasief. Dat betekent dat je twee pinnetjes in je muur moet 'prikken' of er zo dicht mogelijk tegenhouden om het vochtpercentage goed te kunnen meten. De meetafwijkingen zijn ook het hoogst bij dit type vochtmeters.

Als je een zogenoemde 'niet-destructieve vochtigheidsmeting' wilt bereiken, zal je een iets duurdere vochtmeter moeten aanschaffen die werkt met infrarood. Algemeen gesproken geeft een infraroodmeter het minst kans op meetfouten. Als je een potentieel dure verbouwing overweegt, en hiervoor muren zult moeten uitbreken, is het sterk aanbevolen om te werken met vochtmeters zonder enige kans op meetfouten. Zo vermijd je dat je op basis van verkeerde resultaten aan werken begint die misschien helemaal niet nodig zijn.

Als je meer internationaal gaat zoeken, kun je op Amazon ook tal van vochtmeters vinden. De verzending is in de meeste gevallen gratis, net zoals bij Bol.

Second opinion

Waar je ook een vochtmeter aanschaft: zorg altijd dat je een second opinion krijgt als je zelf een meting hebt uitgevoerd en concludeert dat er werkzaamheden dienen te gebeuren. Op basis van een meting met een goedkoop toestel kun je niet 100% vertrouwen. Daarom - ook als je als doe-het-zelver zelf de werken gaat uitvoeren - zorg je best altijd voor een tweede meting. Als beide meetresultaten identiek zijn en stellen dat een muur verborgen vochtproblemen heeft, kun je met voldoende zekerheid met de werken starten zonder achteraf dubbel werk te moeten doen.