Condensatievocht: oorzaken en oplossingen

Zo raak je af van condensatie in huis

Veel mensen denken niet of onvoldoende aan het ventileren van hun woning, waardoor op sommige plekken condensatievocht kan ontstaan.

Als het condensatievocht onvoldoende kans ziet om te ontsnappen, zet het zich af tegen de muurwanden en veroorzaakt het schade aan je woningconstructie. Vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en kelders komen condensatieproblemen regelmatig voor. Denk daarom steeds aan voldoende verluchting.

Condensatie en condensatievocht bestrijden in badkamer kelder of keuken - vochtexpert.com

Last van condensatieproblemen en condensatievocht?

De eerste stap bij condensatieproblemen is een juiste diagnose. Vochtexpert.com werkt samen met meer dan 250 vochtexperts in België en Nederland. Via Vochtexpert.com kunt u een gratis professionele vochtanalyses aanvragen waarbij een expert uit uw streek dan langskomt om het vochtprobleem te analyseren.

Deze erkend expert heeft steeds de nieuwste meetapparatuur bij en voert vochtchecks uit op alle risicoplaatsen. Nadien krijgt u een rapport met de bevindingen en enkele vrijblijvende suggesties met oplossingen.

Vraag deze gratis vochtanalyse ter waarde van €40,00 aan door onderstaand formulier in te vullen.

Waarom een gratis vochtanalyse aanvragen?

✅ Enkel bedrijven uit uw regio;

✅ Het grootste zoekplatform voor vochtexpertise in België en Nederland;

✅ De modernste vochtmeters ontdekken alle verborgen vochtproblemen;

✅ U wordt geïnformeerd over alle renovatiesubsidies waarop u aanspraak maakt;

✅ De vochtanalyse is geheel gratis;

✅ Kan ook preventief (ongedetecteerde vochtproblemen kunnen leiden tot grote schade, beter voorkomen dan genezen)

✅ Alle soorten vochtproblemen worden gedetecteerd en in kaart gebracht: opstijgend vocht, condensatie, wateroverlast, insijpeling, lekken, ...

Vochtprobleem in huis? Maak gebruik van de gratis vochtanalyse door een lokale vochtexpert.

Ik woon in

Ik woon in

Hoe ontstaat condensatie eigenlijk?

Wanneer warme, vochtige lucht afkoelt tot onder het dauwpunt, zal de waterdamp in deze lucht condenseren. Dit fenomeen komt in bijna elke woning voor en je vindt het vooral in kelders, badkamers of keukens. De meest bekende verschijningsvorm is op een raam of een spiegel.

Bij condensatie hecht vochtige lucht zich aan koude oppervlakten door het temperatuurverschil tussen de warme lucht en het koude oppervlak. De condens die ontstaat, vormt condensdruppels die vochtproblemen kunnen veroorzaken in muren of zelfs vloeren.

Vooral poreuze oppervlakken zoals muren, pleisterwerk en behang kunnen erg veel last ondervinden van condensatievorming.

Condensatie voorkomen

Als je geen condensatie meer wilt, zul je de bron van het probleem moeten aanpakken door een goede ventilatie. Vocht in je huis krijg je enkel weg door simpelweg beter te verluchten of te zorgen dat het vocht van buiten niet meer naar binnen kan.

In het geval van condensatie heb je maar één mogelijkheid en dat is zorgen voor veel meer verluchting in je vochtige ruimtes.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik een gratis vochtanalyse aanvraag?

Elke aanvraag voor een gratis vochtanalyse, isolatie-analyse of overige wordt kenbaar gemaakt aan maximaal vier erkende bedrijven uit uw streek. Vermeld in het formulier door hoeveel bedrijven je maximaal wilt gecontacteerd worden. Heb je liever contact met bijvoorbeeld maar twee bedrijven voor een afspraak? Noteer dit dan bij je aanvraag.

Wat doet Vochtexpert.com?

Vochtexpert.com is een bemiddelingsplatform dat vraag en aanbod met elkaar verbindt. Dat wil zeggen dat wij mensen met vochtproblemen of verbouw- en renovatieplannen op een gemakkelijke manier in contact brengen met de juiste vakmensen uit hun regio. Dat bespaart niet enkel tijd maar ook geld, want doordat u verschillende vrijblijvende offertes ontvangt kunt u heel gemakkelijk vergelijken wie de goedkoopste is en wie de beste service biedt. 

Hoe lang duurt het voordat ik een afspraak krijg?

U wordt gecontacteerd op de door u aangegeven momenten. Dat kan doorheen de week overdag, 's avonds, op zaterdag en zelfs op zondag. Geef dit steeds duidelijk mee in het aanvraagformulier. Hoe meer informatie u meegeeft in het aanvraagformulier, hoe beter wij en de vakmensen u kunnen bedienen en informeren! 

Hoe worden mijn gegevens verwerkt?

Alle data die u invoert in het aanvraagformulier wordt heel confidentieel behandeld. Vochtexpert.com maakt gebruik van een versleutelde serververbinding zodat de gegevensoverdracht altijd veilig gebeurt. U kunt onze privacyverklaring hier lezen. We vatten het hieronder samen in een notendop:

 • De verkregen gegevens worden gebruikt om u een servicebericht toe te sturen via e-mail;
 • U kunt steeds uw e-mailadres steeds met een eenvoudige muisklik laten schrappen uit onze databank;
 • Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt in het kader van de uit te voeren diensten die door u gekozen zijn;
 • Op eenvoudig verzoek heeft u steeds het Europees "recht op vergetelheid" waarbij wij al uw data wissen uit onze databank;
 • Wij gaan 100% transparant om met de manier waarop wij gegevens verwerken en we volgen hierbij alle geldende Nederlandse, Belgische en Europese wetgeving;
 • Uw gegevens worden nooit doorverkocht of doorgegeven aan derde partijen.

De overheid betaalt mee!

 • Tot 750 euro verbeteringspremie van de Vlaamse overheid
 • Tot 30% van de kosten terugbetaald via de Vlaamse renovatiepremie
 • Brussel betaalt voor voorgevelimpregnatie 7,50 euro per vierkante meter terug
 • Bepaalde gemeentes en steden geven ook zelf premies en subsidies voor vochtbestrijding
 • Woning ouder dan 10 jaar? Dan betaalt u maar 6% in plaats van 21% BTW!
 • Verlaagd BTW-tarief van 6% voor alle gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie
 • Maar 6% BTW voor nieuwe PVC-ramen en deuren met dubbele beglazing!
 • Ontdek hier alle premies voor Vlaanderen
 • Ontdek hier alle premies voor Nederland
 • Gedetailleerd inzicht krijgen in alle premies waarop u aanspraak maakt en tot 40% besparen? Vraag advies aan een vochtexpert uit uw regio via dit eenvoudig invulformulier.

MEER LEZEN

opstijgend vocht
muurinjectie
gevelbescherming
dakherstel
condensatie
kelderdichting
gratis vochtanalyse

Waarom is de vochtdiagnose gratis?

Natuurlijk werkt niemand gratis, maar een vochtdiagnose aangevraagd via Vochtexpert.com is altijd gratis, zonder uitzondering. Bovendien is de vochtdiagnose steeds vrijblijvend en bent u tot niets verplicht. U kunt dus gerust nog prijzen vergelijken nadien. Zo vindt u gemakkelijkj de goedkoopste aannemer voor de uitvoering van uw vochtbestrijdingswerken in de woning. Dankzij dit systeem kunt u zoeken naar vochtbestrijdingsbedrijven met meer kennis van zaken. Door verschillende aannemers aan te spreken en offerte te vragen, besparen mensen gemiddeld 30% à 40%.

Welke aannemers zijn aangesloten?

Binnen de vochtbestrijding zijn enkel erkende vochtbestrijdingsbedrijven bij Vochtexpert.com aangesloten. Elke vakman is verplicht een gratis uitgebreide vochtdiagnose aan te bieden om alle vochtproblemen in de woning gedetailleerd in kaart te brengen.

Oorzaken van condensatievocht

De lucht in je woning heeft steeds een bepaalde vochtigheidsgraad. Door te wassen en koken komt er extra vocht in de lucht. Dat zorgt meestal niet voor problemen maar op sommige plaatsen zoals de badkamer of waskamer bestaat er een hoger risico op condensatie-aanslag.

In die sanitaire ruimten zet de hoge vochtigheidsgraad zich af op de muren en ruiten en bevochtigt deze de muur. Dat leidt tot problemen zoals schimmels of zelfs zwammen. Voorkomen is beter dan genezen en het installeren van verluchtingsmogelijkheden is essentieel. Zorg dus voor voldoende ventilatie om vochtproblemen met condensatie te vermijden.

 

Condensatievocht voorkromen

Er zijn veel nadelen aan het onbehandeld laten van condensatieproblemen. Sowieso is het niet fijn om in je keuken of badkamer te vertoeven en steeds een hoge vochtigheidsgraad aan te voelen. Het is niet comfortabel om hier je avonden in door te brengen. Steeds blijf je ermee in je achterhoofd zitten want je beseft ook wel dat het ongezond is voor je woning.

Dat brengt ons meteen bij het eerste nadeel ; condensatievocht kan je muren indringen en zo schade veroorzaken. Schimmels kunnen je muren aantasten en ook je behang of schilderwerk vernielen. Het is dus belangrijk om condensatie preventief aan te pakken met verluchting. Zo blijft je woning gezond en blijf ook jij gezond.

De nadelen van condensatievocht

De nadelen van condensatievocht zijn:

 • Het is slecht voor je woning
 • Het is slecht voor je gezondheid

Condensatieproblemen die niet behandeld worden uiten zich in de eerste plaats in de aangroei van schimmels tegen plafonds en muren. Het pleisterwerk of schilderwerk kan ook loslaten als er teveel vochtproblemen zijn. Vooral de keuken en badkamer zijn hier gevoelig voor als er niet voldoende verluchting is. Door de toegenomen luchtvochtigheid condenseert het vocht tegen koele wanden zoals muren en ramen. De temperatuur zorgt voor deze reactie en behalve extra verwarming en een goede verluchting kun je hier weinig aan veranderen. Koop daarom een degelijke badkamerventilator of keukenventilator en de problemen zullen afnemen.

vochtexpert

Invloed van condensatie op gezondheid

Een tweede en wellicht nog meer belangrijke reden is je gezondheid. Het is simpelweg niet gezond om in een huis met vochtproblemen te leven. De geur is vaak niet aangenaam en heel wat schimmels zijn onzichtbaar maar wel aanwezig. Astma en hart-en vaatziekten zijn al in verband gebracht met vochtproblemen in huis. Het kan ook leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Neem het probleem daarom zeker serieus en doe het nodige om alle ruimtes terug droog te maken met voldoende ventilatie.