Dakherstelling nodig? Dit moet je allemaal weten

Dak vernieuwen of renoveren?

Wie zijn dak wilt renoveren, trekt best een goede stielman aan de mouw.

Je leefcomfort staat en valt met een goed geïsoleerd en afgewerkt dak. Dat betekent dat de overtollige kou en warmte vakkundig wordt buitengehouden zonder enige kans op vochtproblemen. Wat typeert een goede dakwerkspecialist zoal?

rost meisje reduced
 1. Hij werkt met het beste materiaal van hoge kwaliteit
 2. Hij respecteert de termijnen
 3. De werken worden goed opgevolgd
 4. De klant staat altijd voorop

Het zijn zaken waar je zeker op moet letten als je naar een dakexpert zoekt. Een nieuw dak leggen of een bestaand dak laten renoveren is een ingrijpende beslissing en dat maakt het belangrijk om alle dakwerkers goed met elkaar te vergelijken.

Gratis vochtanalyse

Vraag gratis advies aan een vochtexpert met de juiste ervaring en accreditaties.

Waarom een gratis vochtanalyse aanvragen?

 • Enkel bedrijven uit uw regio;
 • Het grootste zoekplatform voor vochtbestrijding in België en Nederland;
 • De modernste vochtmeters ontdekken alle verborgen vochtproblemen;
 • U wordt geïnformeerd over alle renovatiesubsidies waarop u aanspraak maakt;
 • De vochtanalyse is geheel gratis;
 • Kan ook preventief (ongedetecteerde vochtproblemen kunnen leiden tot grote schade, beter voorkomen dan genezen)
 • Alle soorten vochtproblemen worden gedetecteerd en in kaart gebracht: opstijgend vocht, condensatie, wateroverlast, insijpeling, lekken, ...

De overheid betaalt mee!

 • Tot 750 euro verbeteringspremie van de Vlaamse overheid
 • Tot 30% van de kosten terugbetaald via de Vlaamse renovatiepremie
 • Brussel betaalt voor voorgevelimpregnatie 7,50 euro per vierkante meter terug
 • Bepaalde gemeentes en steden geven ook zelf premies en subsidies voor vochtbestrijding
 • Woning ouder dan 10 jaar? Dan betaalt u maar 6% in plaats van 21% BTW!
 • Verlaagd BTW-tarief van 6% voor alle gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie
 • Maar 6% BTW voor nieuwe PVC-ramen en deuren met dubbele beglazing!
 • Ontdek hier alle premies voor Vlaanderen
 • Ontdek hier alle premies voor Nederland
 • Gedetailleerd inzicht krijgen in alle premies waarop u aanspraak maakt en tot 40% besparen? Vraag advies aan een vochtexpert uit uw regio via dit eenvoudig invulformulier.

Dak renoveren of vernieuwen: kostprijs en werkwijze

Een dak hoeft niet altijd helemaal vernieuwd te worden (zelfs niet als het aan het inzakken is). Het kan soms volstaan om het bestaande dak te renoveren. In sommige gevallen kun je het ook extra laten ondersteunen en in het beste geval moet je enkel de dakbedekking vervangen. Hier lees je alles over dakrenovaties en de zaken waarop je moet letten om de staat van een dak te beoordelen.

Wat bij een doorgezakt dak?

Uiteraard mag een dak niet doorhangen. Als de gordingen van het dak doorzakken heeft dit meestal één van deze twee oorzaken: ofwel is het hout vochtig ofwel is de constructie fout opgesteld.

 1. Vochtig hout

Als de gordingen van het dak zijn aangetast door vocht, zit er niets anders op dan het hele dakgeraamte te vervangen. Niet enkel vocht kan voor problemen zorgen maar ook insecten (denk aan houtworm) veroorzaken soms grote problemen. Als de gordingen bestaan uit onbeschermd hout, laat je je dakwerker dit hout best preventief beschermen.

 1. Foute constructie

Als de gordingen zijn doorgezakt door een foutieve constructie (waardoor de zware belasting niet correct wordt opgevangen), kan je dakwerker structuurversterkende maatregelen nemen waardoor je je hele dak niet moet vervangen. Hij kan extra balken of planken aanbrengen om de constructie extra te ondersteunen. De dakwerker zal het dak dan opnieuw uitlijnen in functie van de ruimte onder het dak. Als de ruimte onder het dak onbewoond is, kan dit zonder problemen maar als de ruimte bijvoorbeeld als slaapkamer gebruikt wordt, is het een stuk lastiger om het dak te vernieuwen.

gratis vochtanalyse

Waarom is de expertise gratis?

Natuurlijk werkt niemand gratis, maar een vochtdiagnose aangevraagd via Vochtexpert.com is altijd gratis, zonder uitzondering. Bovendien is de expertise steeds vrijblijvend en bent u tot niets verplicht. U kunt dus gerust nog prijzen vergelijken nadien. Zo vindt u gemakkelijkj de goedkoopste aannemer voor de uitvoering van de werken aan de woning. Dankzij dit systeem kunt u zoeken naar bedrijven met meer kennis van zaken. Door verschillende aannemers aan te spreken en offerte te vragen, besparen mensen gemiddeld 30% à 40%.

Moet ik mijn muurplaat vervangen?

De muurplaat is de horizontale balk die het dak ondersteunt. Deze balk verdeelt het gewicht van het dak over de onderliggende muren. De muurplaat is blootgesteld aan veel elementen zoals neerwaartse druk en insijpelend vocht van het dak. Het gebeurt soms dat de muurplaat hierdoor verrot. Deze kan in dat geval gedeeltelijk vernieuwd worden. Hiervoor moet een gedeelte van de dakbedekking verwijderd worden en ook een stuk van de dakbeschotting.

De dakwerker zal met behulp van stempels de gordingen ondersteunen en zelfs iets meer opkrikken. Hierna wordt het verrotte deel van de muurplaat ingezaagd en verwijderd. Een nieuwe muurplaat wordt hierna met een zogenoemde liplas tegen de oude muurplaat bevestigd met chemische ankers. Als de muren in slechte staat zijn, wordt eerst een ringbalk gegoten in beton voor extra ondersteuning.

Dak renoveren of helemaal vernieuwen?

In het beste geval is er niets mis met je dakconstructie en moet je enkel de dakbedekking vervangen. Deze bedekking kan bestaan uit dakpannen, een leien bedekking, riet, EPDM, zink of metaal. Dakpannen gaan meestal zo'n vijftien jaar mee en zijn daarna aan vervanging toe. Als er geen onderdak aanwezig is, is het verstandig om dit te laten aanbrengen want hiermee bespaar je meer energie én bescherm je je dak tegen het vocht.

Als de dakbedekking nog in goede staat is en enkel je dakconstructie is aangetast, kun je ervoor kiezen om de dakbedekking te recupereren. Dan wordt deze aan de kant gelegd om later te hergebruiken. Let wel op want in sommige gevallen kan dit duurder uitvallen dan de plaatsing van compleet nieuwe dakpannen. Elke dakpan moet immers voorzichtig van het dak gehaald worden en geïnspecteerd worden op tekortkomingen. Dat is een arbeidsintensief proces en is soms duurder dan te opteren voor een geheel nieuw dak.

Dit klusje is echter heel geschikt om zelf te doen als je wat geld wilt besparen. In dat geval is het wel rendabel om zelf het oude dak te recupereren en aan de kant te leggen voor latere hergebruik.

Controleer de regenwaterafvoer

Als je een dakinspectie laat uitvoeren, zal de dakwerker niet enkel het dak controleren maar ook de regenwaterafvoer nakijken. Afhankelijk van de staat van de regenwaterafvoer (denk aan lekkages of verrotte gedeelten) zal deze afvoer moeten gerepareerd of zelfs vervangen moeten worden. Bij een dakrenovatie kan de dakgoot altijd mee hersteld of vervangen worden en blijven de kosten zo beperkt.

vochtexpert

Overzetdak als alternatief?

Een overzetdak is een dak dat bestaat uit lichtmetalen staalpanelen als dakpannen. Het is een goedkope dakbedekking die gebruikt kan worden bij hellende daken waarvan de constructie nog helemaal goed is maar enkel de leien aan vervanging toe zijn. Het overzetdak wordt met behulp van een lattenconstructie bovenop het bestaande dak aangebracht en beschermt zo het huis tegen vocht en regen. Een overzetdak wordt meestal gebruikt bij daken die gemaakt zijn van leien, shingles, golfplaten of roofing. Het grote voordeel van overzetdak is de snelheid: relatief snel is je dakherstelling uitgevoerd maar vanzelfsprekend is de afwerking iets minder fraai dan als je een nieuw dak plaatst. De dakpanelen van een overzetdak zijn meestal minder keurig afgewerkt en dat verandert het uitzicht van je dak.

Architect verplicht bij vervanging dak?

Vaak krijgen we de vraag of een architect verplicht is bij het vervangen van een dak. Een architect is wettelijk niet verplicht als je je dak enkel laat renoveren of herstellen. Denk aan de vervanging van de dakbedekking of het verbeteren van de dakstabiliteit. Als je echter de hele dakconstructie laat vervangen, samen met het plaatsen van dakisolatie en nieuwe dakvensters, is het een ander verhaal want de dakconstructie heeft een invloed op de stabiliteit van de woning. Bij alle ingrepen die een invloed hebben op de stabiliteit van een woning moet een architect worden ingeschakeld. Daarnaast heb je ook te maken met de EPB-regelgeving voor je energieprestaties. De Vlaamse overheid verplicht alle gemeenten om deze EPB-regelgevinig na te leven. Zij moeten een dakverbouwing steeds goedkeuren omdat energieverspillende bouwprojecten niet meer toegelaten zijn in Vlaanderen.

Kostprijs dak vernieuwen

De totale kosten voor de vernieuwing, vervanging of renovatie van een dak zijn moeilijk in te schatten omdat de werkzaamheden bij elk dakproject anders liggen. Gemiddeld gesproken moet je echter rekening houden met de volgende bedragen:

 1. Vervanging muurplaat (inclusief 100 centimeter dakbeschot): vanaf € 500 per lopende meter
 2. Vervanging dakpannen (exclusief isolatie): vanaf € 25 per lopende meter
 3. Vervanging leien (exclusief isolatie): vanaf € 30 per lopende meter
 4. Overzetdak: vanaf € 50 per vierkante meter

Laat vier dakwerkers u vrijblijvend contacteren met een offerte

Premies dakrenovatie of dakvernieuwing

Als je je dak laat vervangen, herstellen of isoleren, kom je in aanmerking voor aantrekkelijke premies van de Vlaamse overheid. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je tot 30 procent van je kosten terugvorderen door middel van de zogenoemde renovatiepremie. De hoogte van de premie hangt af van je inkomen, je type woning, je andere eigendommen en de hoogte van je factuur. Alle voorwaarden vind je hier.

Daarnaast maak je ook aanspraak op een verlaagd BTW-tarief als je woning ouder is dan tien jaar. In dat geval betaal je maar 6% BTW in plaats van 21%. Je moet de dakwerken dan wel laten uitvoeren door een erkend dakwerker.

Als je je dak laat isoleren, kom je in sommige gevallen ook in aanmerking voor een premie voor dakisolatie. De Vlaamse dakisolatienorm heeft als doelstelling om tegen 2020 dakisolatie te hebben in elke woning in Vlaanderen. Vandaar stimuleert de overheid dit met premies die je hier kunt aanvragen. Een geïsoleerd dak levert trouwens veel energiewinst op: je betaalt veel minder op je elektriciteit- en gasfactuur! Gebruik de energiewinstcalculator om je energiewinst te berekenen:

Daarnaast kun je nog aanspraak maken op andere premies bij de Vlaamse overheid, onder meer voor muur- en vloerisolatie, ramen (glas en schrijnwerk), verwarming en sanitair.

Ook voor het aanbrengen van dakisolatie kan je een vergoeding krijgen. Deze premies voor dakisolatie of zoldervloerisolatie worden uitbetaald door de netbeheerder. De netbeheerders (ELIA, GASELWEST, IMEA, IMEWO, INTER-ENERGA, INTERGEM, IVEG, IVEKA, IVERLEK, PBE, SIBELGLAS, INFRAX WEST en INTERGAS) stellen hiervoor wel enkele voorwaarden: de woning geldt niet voor volledige nieuwbouw en de woning moet voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Het volstaat ook om een bouwaanvraag in te dienen die dateert van voor deze datum.

Vlaamse energielening

Daarnaast werd vanaf 1 oktober 2017 de Vlaamse energielening uitgebreid: sindsdien kan maximaal 15.000 euro worden geleend in plaats van 10.000 euro. De periode waarbinnen deze lening moet worden terugbetaald is ook veranderd van vijf jaar naar acht jaar. Sociale doelgroepen en verenigingen krijgen zelfs tien jaar de tijd om hun energielening terug te betalen. Iedereen die energiebesparende werken uitvoert, komt in aanmerking voor deze Vlaamse energielening. Dat kan dus zijn voor isolatiewerken, nieuwe ramen en deuren, een nieuwe verwarmingsinstallatie (denk aan een zuinige condensatieketel) of nieuwe zonnepanelen.

Ook een zonneboiler behoort tot de mogelijkheid en uiteraard ook de isolatie van het dak of de zoldervloerisolatie vallen binnen deze categorie. De algemene intrest voor een Vlaamse energielening bedraagt slechts 2%.

MEER LEZEN

opstijgend vocht
muurinjectie
gevelbescherming
dakherstel
condensatie
kelderdichting

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik een gratis vochtanalyse aanvraag?

Elke aanvraag voor een gratis vochtanalyse, isolatie-analyse of overige wordt kenbaar gemaakt aan maximaal vier erkende bedrijven uit uw streek. Vermeld in het formulier door hoeveel bedrijven je maximaal wilt gecontacteerd worden. Heb je liever contact met bijvoorbeeld maar twee bedrijven voor een afspraak? Noteer dit dan bij je aanvraag.

Wat doet Vochtexpert.com?

Vochtexpert.com is een bemiddelingsplatform dat vraag en aanbod met elkaar verbindt. Dat wil zeggen dat wij mensen met vochtproblemen of verbouw- en renovatieplannen op een gemakkelijke manier in contact brengen met de juiste vakmensen uit hun regio. Dat bespaart niet enkel tijd maar ook geld, want doordat u verschillende vrijblijvende offertes ontvangt kunt u heel gemakkelijk vergelijken wie de goedkoopste is en wie de beste service biedt. 

Hoe lang duurt het voordat ik een afspraak krijg?

U wordt gecontacteerd op de door u aangegeven momenten. Dat kan doorheen de week overdag, 's avonds, op zaterdag en zelfs op zondag. Geef dit steeds duidelijk mee in het aanvraagformulier. Hoe meer informatie u meegeeft in het aanvraagformulier, hoe beter wij en de vakmensen u kunnen bedienen en informeren! 

Hoe worden mijn gegevens verwerkt?

Alle data die u invoert in het aanvraagformulier wordt heel confidentieel behandeld. Vochtexpert.com maakt gebruik van een versleutelde serververbinding zodat de gegevensoverdracht altijd veilig gebeurt. U kunt onze privacyverklaring hier lezen. We vatten het hieronder samen in een notendop:

 • De verkregen gegevens worden gebruikt om u een servicebericht toe te sturen via e-mail;
 • U kunt steeds uw e-mailadres steeds met een eenvoudige muisklik laten schrappen uit onze databank;
 • Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt in het kader van de uit te voeren diensten die door u gekozen zijn;
 • Op eenvoudig verzoek heeft u steeds het Europees "recht op vergetelheid" waarbij wij al uw data wissen uit onze databank;
 • Wij gaan 100% transparant om met de manier waarop wij gegevens verwerken en we volgen hierbij alle geldende Nederlandse, Belgische en Europese wetgeving;
 • Uw gegevens worden nooit doorverkocht of doorgegeven aan derde partijen.