Zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht

Opstijgend vocht zelf injecteren

Last van vochtige muren? Als handige klusser kunt u gemakkelijk en voordelig zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht. Met de juiste kennis van zaken bent u zo aan de slag en is dat vervelende vochtprobleem definitief verleden tijd. 

Bekijk vochtbestrijding producten

→ Bekijk de oplossingen voor vochtige binnenmuren en vochtige buitenmuren

zelf muren injecteren tegen optrekkend vocht en kostprijs - rcd

Wil je zelf aan de slag?

Eigenhandig muren injecteren tegen opstijgend vocht wordt steeds meer gedaan omdat het minder moeilijk is dan het lijkt. Hier leggen we haarfijn uit hoe u te werk moet gaan in de strijd tegen opstijgend vocht, vochtige muren, afbladderende verf en loskomend behang.

Zelf muren injecteren: informeer jezelf

Het is evident dat het voordeliger is om zelf uw muren te injecteren. Hierbij is het wel sterk aanbevolen om er niet zonder enige ervaring met klussen aan te beginnen. Een verkeerde toepassing van het vochtwerend middel kan het product en de behandeling doen mislukken waardoor het vochtprobleem zal blijven bestaan. Lees dus zeker voldoende informatie alvorens u begint en volg alle instructies van de fabrikant van uw impregneermiddel.

Kostprijs van muurinjecties

Heeft u beslist en wilt u zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht? Dan is de kostprijs afhankelijk van het te behandelen oppervlakte. Een pakket met zes injectiepijpjes kost om en bij de 30 euro (pakket van Rubson, Henkel (link naar Bol.com gamma Rubson)). Per boorgat komt dit dus neer op een 5-tal euro, waarbij u moet rekenen op ongeveer 15 centimeter afstand tussen elk boorgat. Een andere fabrikant die materiaal voor muurinjecties verkoopt is Dryzone (link naar Amazon Dryzone).

Een muur van negen lopende meter behandelen tegen opstijgend vocht kost dus minimum 300 euro aan injectiemiddel. Hierbij moet u nog een aantal extra kosten meerekenen zoals de aankoop van beschermingsmateriaal voor de vloer en een speciale steenboor (extra lang).

Zelf doen of vakman betrekken?

Betrek in uw kosten-baten-berekening niet uitsluitend de financiële kant van het verhaal, want een erkend vochtexpert heeft veel beroepservaring en is ook verzekerd tegen onverwachte problemen, zoals bijvoorbeeld als een muurinjectie toch niet al het opstijgend vocht tegenhoudt. In dat geval zal uw vakman dit kosteloos komen goedmaken zodat u blijvend gerust bent. Vele vochtbestrijdingsbedrijven geven bovendien een garantie van tussen de tien en dertig jaar. Als u echter veel doe-het-zelf-ervaring heeft, kunt u prima zelf aan de slag met de bestaande producten op de markt.

Onderkapping of muurinjectie?

Terwijl een onderkapping de meest ingrijpende manier is van vochtbestrijding tegen optrekkend vocht, is dat niet het geval bij een muurinjectie. Hierbij is zeker nog ervaring als klusser vereist maar het is een relatief toegankelijke klus voor zij die graag de handen uit de mouwen steken.

zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht en kostprijs - rcd

Hulp nodig? Gratis vochtanalyse aanvragen

Heeft u alsnog behoefte aan de expertise van een erkend vochtexpert? Vraag dan een gratis vochtdiagnose aan bij een erkend expert uit uw regio.

U kunt indien gewenst ook kiezen om meerdere offertes te ontvangen van verschillende vochtbestrijdingsbedrijven. Daardoor bespaart u op uw verbouwingswerken, want wie offertes vergelijkt, bespaart gemiddeld 30 à 40%. 

Een correcte analyse is de eerste stap naar een oplossing voor je vochtprobleem

Ik woon in

Ik woon in

Zelf muren injecteren tegen opstijgend vocht: wat heeft u nodig?

De meeste benodigdheden om zelf muren te injecteren tegen opstijgend vocht vindt u in de courante doe-het-zelf zaken zoals Brico, Gamma, Hubo of online. Meer inspiratie over dit onderwerp vindt u trouwens ook in de bouwgids Livios en op het Bouwforum.

Om van start te gaan met een behandeling tegen opstijgend vocht via muurinjecties, moet u volgende boodschappenlijst meenemen naar uw DHZ-zaak:

  1. Boormachine
  2. Boortje van ongeveer 14 à 20 millimeter.
  3. Vochtwerend product of impregneermiddel: een chemisch middel dat een waterdichte laag zal vormen in de muur. Bekende merken zijn Rubson, Rectavit (pdf), Silcores of de huismerken van Gamma, Brico en Hubo.
  4. Trechters: deze moeten in de boorgaten worden ingebracht. Er bestaan ook all-in-one pakketten zoals deze Rubson Injectieset vochtwering
  5. Injectiebuisjes: dit zijn lange buisjes die op de kop van je spuitpistool worden geschroefd. Zo kunt u het vochtwerend middel tot diep in de muur impregneren.
  6. Stofzuiger: de boorgaten zullen stof bevatten dat u nadien moet wegzuigen alvorens met de muurinjecties te beginnen.
  7. Mortel: hiermee moet u achteraf de boorgaten terug dichten.
  8. Beschermfolie: deze dient om de vloer te beschermen tegen.

Werkwijze: zelf muren injecteren tegen optrekkend vocht

Om zelf muren te injecteren moet u stapsgewijs te werk gaan waarbij u eerst gaten in de muren boort en vervolgens de muren impregneert. De laatste stap is de afwerking.

Stap 1: gaten boren in de binnenmuur of buitenmuur

Als u begint met zelf muren injecteren tegen optrekkend vocht, zorg dan voor een goede bescherming van de ondergrond met beschermfolie. Zo blijft de vloer gespaard van al het stof en gemorste deeltjes injectiemiddel. Vochtwerend product of impregneermiddel is een chemisch goedje dat blijvende vlekken achterlaat op parket, stenen vloeren en tegels. Voorkomen is beter dan genezen waardoor u best goed voorbereid begint.

Begin met het aftekenen van de boorgaten op de muur op ongeveer een halve meter boven het grondniveau. Tussen de gaten moet telkens zo'n 10 à 15 centimeter zijn. Het vochtwerend middel dat u in de winkel koopt, bevat ook stapsgewijze informatie over het gebruik ervan. De  diameter van de gaten mag maximaal 20 millimeter of 2 centimeter zijn en de gaten mogen nooit kleiner zijn dan 14 millimeter.

Boor de gaten op een diepte van maximaal twee derden van de muur. Zeer belangrijk: het boren moet in een boorhoek van 15 en 25 graden gebeuren. Gebruik een benedenwaartse boorhoek om ervoor te zorgen dat het vochtwerend middel goed in de muur kan vloeien.

Stap 2: impregneermiddel of vochtwerend middel inbrengen met trechters en injectiebuisjes

Eens alle gaten zijn geboord, is het tijd om met de muurinjecties te beginnen. Hiervoor moet u over de juiste instrumenten beschikken. Zorg eerst en vooral dat de boorgaten allemaal stofvrij zijn. Zuig met de stofzuiger elk boorgat uit zodat het vochtwerend middel niet wordt tegengehouden door het stof.

Plaats vervolgens de trechters in de boorgaten en vul deze met het vochtwerend middel. Een waterdichte barrière zal zo ontstaan binnenin de vochtige muur waardoor het opstijgend vocht niet meer kan optrekken. Hierdoor kan de muur terug opdrogen en verdwijnen de symptomen van optrekkend vocht zoals schimmels, een vochtig gevoel, loskomend behang of afbladderende verf.

Stap 3: afwerking

Eens alle gaten zijn opgevuld, is het tijd om de gaten met mortel op te vullen. Door de capillariteit van de muur (waarbij een vloeistof tegen de werking van de zwaartekracht stijgt) zal het vochtwerend middel worden opgezogen door de poreuze muur. Dat proces duurt een aantal dagen en hierin treedt ook de verharding van het vochtwerend middel op.

Ziezo, u bent klaar! Tenzij u een spouwmuur heeft, dan volgt nog een laatste stap indien zowel de binnen- als buitenmuur zijn aangetast door opstijgend vocht. In dat geval moet u zes maanden na de behandeling van de eerste muur hetzelfde proces nogmaals uitvoeren bij de andere muur. Neem bijvoorbeeld dat u in april uw aangetaste binnenmuur behandelt, dan is het aangeraden om hierna te wachten tot pakweg oktober om aan de buitenmuur te beginnen.