Schimmel op muur: dit kun je ertegen doen

Last van schimmels op de muren?

Schimmels in huis zijn een veelvoorkomend fenomeen als er vochtproblemen blijken te zijn. Als er schimmels op de muur verschijnen, is dit vaak een teken van opstijgend vocht of een gebrek aan ventilatie.

De meest voorkomende plek van schimmels is uiteraard de badkamer, waar de vochtigheidsgraad het hoogst ligt. Dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Hier vind je de oorzaken van muurschimmels en hoe je ze moet bestrijden en voorkomen.

Schimmel van de muur verwijderen

Aangezien schimmel in huis schadelijk is voor je gezondheid, wacht je best niet te lang. Zolang de schimmel blijft staan, kunnen de schimmelsporen zich verder ontwikkelen en verspreiden. Er zijn drie manieren om van schimmel af te raken in je huis:

  1. Schrob de schimmel van de muur met een soda-oplossing. Sodakristallen kun je kopen in de supermarkt, vaak liggen deze een beetje verstopt omdat het een heel goedkoop product is en de supermarkt er niet veel aan verdient. Los ongeveer 6 gram soda op per liter warm water. Soda doet schimmels heel gemakkelijk verdwijnen van je muren.
  2. Als het schimmelprobleem met soda niet verdwijnt, kun je het nogmaals proberen met bleekwater. Meng 250 milliliter bleekwater in een emmer water en breng de oplossing aan. Laat dit een hele nacht inwerken voor het beste resultaat. Misschien moet je deze behandeling een aantal keer herhalen.
  3. Je kunt natuurlijk ook in je plaatselijke doe-het-zelf zaak vragen naar gespecialiseerde producten tegen schimmels. Loop even Gamma binnen en vraag naar het gamma schimmelbestrijding dat ze in huis hebben. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing. Werk altijd in goed geventileerde ruimtes, de dampen van schimmelwerende producten zijn heel ongezond om in te ademen.

Wat als de schimmels niet willen verdwijnen?

Aangeraden bij zware gevallen van hardnekkige schimmels is het inschakelen van een vochtexpert die gratis een vochtdiagose komt doen bij je thuis. Een aanvraag indienen kan via deze website. Na de vochtdiagnose (waarbij alle verborgen vochtproblemen inclusief de oorzaken van schimmels worden gezocht) krijg je een offerte als je dat wilt. De vochtdiagnose is te vergelijken met een traditionele bouwinspectie, waarbij men alle verborgen gebreken in kaart brengt.

Je ontvangt enkel een offerte als er echt werken moeten uitgevoerd worden. Als er geen verbouwingen nodig zijn om de vochtproblemen aan te pakken, gaat de vakman je geen offerte geven. Heel hardnekkige schimmels hebben echter vaak opstijgend vocht als grondoorzaak. Vraag meer informatie aan je vakman in dat geval. Hij heeft gespecialiseerd materieel om alle verborgen vochtproblemen op een snelle manier te ontdekken.

Hardnekkige schimmelproblemen in huis? Maak gebruik van de gratis vochtanalyse door een lokale vochtspecialist.

Ik woon in

Ik woon in

Hoe voorkom je schimmels op je muren?

De schimmels mogen dan wel verwijderbaar zijn met sodakristallen of bleekwater: als je muren terug mooi zijn wil je natuurlijk niet dat de schimmels terugkeren. Een belangrijke maatregel die je kunt nemen, is zorgen voor meer ventilatie op de plek waar de schimmels voorkomen. Meestal is dit in badkamers, keukens of in kelders met weinig luchtcirculatie.

Als dat allemaal niet volstaat en de schimmels toch terugkeren, heb je misschien baat bij een luchtontvochtiger. Dat is een toestel dat de luchtvochtigheid in de ruimtes van je huis actief doet dalen. Plaats een luchtontvochtiger in je kelder, keuken of badkamer en laat deze actief staan totdat de luchtvochtigheid daalt.

Zoals hoger al vermeld zijn opstijgend vocht (ook doorslaand vocht of optrekkend vocht genoemd) vaak de oorzaak van schimmelvorming op je muren en in je huis. Hierbij helpen geen lapmiddeltjes zoals poetsen of luchtontvochtigen. Als de oorzaak van dat optrekkend vocht een hoog grondwaterpeil is, moet je de muren laten injecteren om een nieuwe waterkeringslaag in je muur te voorzien.