Vocht in de muren bestrijden
Heeft u vocht in de muur? Wanneer u vochtplekken of schimmel op de binnenmuren ziet, is het raadzaam het vochtprobleem meteen te beginnen bestrijden.
Een vochtige binnenmuur kan namelijk voor flink wat schade zorgen en is bovendien ook nog eens slecht voor de gezondheid.
Vochtige muren en gezondheid
Een vochtige woning trekt schimmels en ongedierte aan, zoals de huisstofmijt of zilvervisjes (kleine kevertjes). Maak u geen zorgen: deze diertjes zijn onschadelijk maar kunnen wel zorgen voor onaangename aandoeningen zoals allergieën of astma. Zeker voor wie reeds lijdt aan astma, is het belangrijk om in een droge woning te wonen. Daarnaast werkt een vochtige woning (en vochtige lucht in het algemeen) reuma-klachten in de hand.
Mensen met gewrichtspijnen of spierpijnen bij een hoge luchtvochtigheid moeten dus zeker met vochtbestrijding beginnen van zodra er zich symptomen van vochtproblemen voordoen. U kunt dit bij twijfel altijd laten testen door een vochtexpert uit uw streek - dit helemaal gratis. Met professionele meetapparatuur voert hij een vochtanalyse uit waardoor precies kan aangekaart worden hoe vochtig de muur is en welke de oorzaak is. Met een infrarood vochtmeter kunnen ook niet-zichtbare vochtproblemen gedetecteerd worden.
LEES HIER ALLES OVER GEZONDHEIDSRISICO'S BIJ VOCHTPROBLEMEN
Opstijgend vocht in muur bestrijden
Wanneer u vochtplekken vaststelt ter hoogte van het grondniveau, kan er sprake zijn van optrekkend vocht. De oorzaak van dit opstijgend of doorslaand vocht is meestal een verouderde fundering zonder (afdoende werkende) waterkering. Klik hier om een video te bekijken van hoe een waterkering werkt (Odisee Hogeschool).
Een waterkering bestaat uit een laag kunststof waardoor vocht niet via uw muur het huis kan binnendringen. Wanneer de waterkering ontbreekt of niet goed meer werkt, absorbeert de fundering het grondwater, waarna het vocht in de wand trekt. Hierdoor kan behang gaan afbladderen en pleisterwerk loskomen en kan er een muffe geur in uw woning ontstaan. Naast schade aan de afwerking van uw muur, kan opstijgend vocht tevens schade aan de constructie van uw woning veroorzaken.
Het plaatsen van een nieuwe waterkering is zeer effectief en efficiënt om dit vochtprobleem te bestrijden. Er zijn twee manieren op opstijgend vocht in de muur te bestrijden: u kunt ervoor kiezen om de wanden te injecteren of te onderkappen. Welke methode het meest geschikt is, is afhankelijk van de hardnekkigheid van het probleem en de staat van uw woning. Dit kunt u het best laten beoordelen door een deskundig vochtexpert. Bij vochtexpert.com kunnen wij u in contact brengen met een vakman voor een gratis diagnose.
Vochtprobleem in huis? Maak gebruik van de gratis vochtanalyse door een lokale vochtexpert.
Ik woon in
Ik woon in
Muurinjectie als remedie tegen opstijgend vocht
Door een muurinjectie met een vochtwerend product zoals de vochtwerende coatings van Rubson, Aquaplan of Sikkens, kan de opwaartse vochtopname van de muur gestopt worden. Vlak boven het grondniveau wordt om de circa 10 cm een gat in de wand geboord. Hierna wordt deze boring opgespoten met een speciale vloeistof of vochtwerende gel die zich intern in de muurporiën verspreidt en daarna verhardt.
Nadat de vloeistof is uitgezet, kan het opstijgend vocht niet meer in de muur doordringen. Eventuele sporen van vochtplekken en schimmel kunt u hierna verwijderen waarna de muur, eens deze is uitgedroogd, opnieuw behangen of geschilderd kan worden. De periode van uitdroging varieert tussen de twee à vier weken alvorens de muur terug volledig droog is, afhankelijk van factoren zoals grondwater en seizoen.
Met de juiste voorbereidingen en de juiste materialen kunt u zelf uw wanden injecteren, maar enige precisie en vakkennis zijn vereist om het probleem op deze manier te bestrijden.
Vocht in muur? Muren onderkappen
Heeft u veel last van vocht in de muur? Dan is de eerste mogelijkheid een muurinjectie, welke meestal wordt gekozen omwille van de lage kostprijs. In sommige gevallen moet u echter kiezen voor een gehele onderkapping van de muur zoals bij dikke muren of bij ernstige vochtschade aan de muur. Hierbij werken enkel de harde middelen en moet u een onderkapping overwegen, waarbij het onderste deel van de muur voor een stuk uitgefreesd wordt. Hierdoor komt de onderliggende ruimte vrij en kan een vochtkering worden aangebracht zodat het grondwater niet meer kan stijgen. Onderkapping is eveneens een klus die u zelf kunt klaren, maar dan moet u wel beschikken over genoeg bouwkennis en veel bouwmaterialen. Tevens dient u rekening te houden met schade en stof. De kans op scheurvorming in een muur is redelijk groot, waardoor de stabiliteit van het gebouw in het gedrang kan komen. Voor informatie over de juiste behandeling en techniek laat u zich het best informeren door een professionele vochtbestrijder!
Muren impregneren tegen vocht in de muur
Wanneer een muur wordt geïmpregneerd, voorkomt een onzichtbare coating dat grondwater in de gevel kan insijpelen. Het impregneermiddel vult de poriën van de wand op, waardoor deze een beschermende laag krijgt. U kunt uw wanden ook preventief laten impregneren. Bijkomende voordelen van impregneren zijn dat muren minder snel vies zullen worden en dat ze minder snel beschadigd zullen raken bij vorst in de winter. Het is heel goed mogelijk zelf uw gevel te impregneren maar wees er u van bewust dat het impregneren van een vochtige muur mogelij kan zorgen voor schade aan het voegwerk en aan de gevel.
Verven met vochtwerende verf
Vochtwerende verf kan preventief worden aangebracht om vochtsymptomen in de muur tegen te gaan. Uw muren zijn zo beschermd tegen de symptomen van doorslaand vocht (zoals vlekken op de muur, waterkringen of schimmels) maar de oorzaak van een mogelijk vochtprobleem verdwijnt hier natuurlijk niet mee. Vochtwerende verf is heel goed te gebruiken in keukens en badkamers, waar de luchtvochtigheid regelmatig hoog is.
Vooraleer de verf aan te brengen, moet best eerst worden afgerekend met het bestaande vochtprobleem. Op een schone gevel kunt u vochtwerende verf aanbrengen, waardoor de oppervlakken waterdicht worden. Het voordeel hierbij is dat u uw woning een totaal nieuwe uitstraling kunt geven door te kiezen voor een nieuwe kleur.
Nieuwe gevelbekleding? Combinatie vochtbestrijding en isolatie (esoleren)
Als uw gevel is doordrongen van de vochtproblemen en in slechte staat verkeert, is het aangeraden om te kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Het voordeel hiervan is dat u de woning een nieuwe look geeft en komaf maakt met de aanwezige vochtproblemen. Bovendien kunt u kiezen voor een esolerende gevelbekleding, waardoor uw huis beter geïsoleerd is. Bij esoleren legt u een beschermende en isolerende laag aan de buitenzijde van de woning. Het is een goed alternatief voor andere vormen van isolatie zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie. Bovendien krijgt u voor het esoleren ook tal van premies!
De optie van een nieuwe gevelbekleding zal weliswaar duurder uitvallen dan het impregneren van vochtige muren of het schilderen met vochtwerende verf. Een nieuwe gevel, al dan niet in combinatie met een esolatie, heeft ook zijn voordelen. U bent namelijk in staat om meteen uw buitenmuur te isoleren en om eventuele raamopeningen te vergroten of verkleinen. Uw woning ziet er daarna weer als nieuw uit.
Condensatievocht als oorzaak vochtige muur?
Vochtplekken op binnenmuren kunnen ook veroorzaakt worden door condensatievocht. Condens ontstaat door het koken, wassen en leven in een woning. Condensatievocht en de bijbehorende vochtproblemen komen dus het meeste voor in "natte ruimtes" zoals de keuken, de badkamer of slaapkamers waar weinig verwarmd wordt.
Hoe ontstaat condensatievocht? Door een gebrekkige afvoer van vochtige lucht via ventilatie. Daardoor gaat de luchtvochtigheid omhoog en krijgen vochtproblemen als schimmelvorming of vochtplekken alle kansen. Een typisch kenmerk is ook de wateraanslag op de binnenzijde van de vensters. Deze condensaanslag ontstaat wanneer warme lucht afkoelt en condenseert tegen koude oppervlakten zoals ramen of spiegels.
Condensatie: vraag & antwoord

Vochtige kelder behandelen
Wanneer een keldermuur niet is bestand tegen de druk van het grondwater, wordt de kelder vochtig. Het is dan ook normaal dat veel vochtproblemen zich in de kelder situeren. Een tweede bron van vochtproblemen in de kelder is meestal een lek in één van de buizen of leidingen die er vertrekken of toekomen. In veel gevallen is de kelder of kruipruimte bovendien nog eens onvoldoende geventileerd. Het ontsnapte vocht kan hierdoor niet verdampen, met alle bekende gevolgen: snel opstijgend vocht en/of condensatieproblemen, meestal in combinatie met schimmelaanslag.
In een kelder of kruipkelder is vaak weinig of geen verluchting aanwezig. Toch moet ook hier het vocht goed afgevoerd kunnen worden om vochtproblemen en schimmel te voorkomen. Samen met de fundering is een kelder de basis van een stabiel gebouw. Vocht is schadelijk voor de bouwconstructie en kan vanuit de kelder via de wanden en vloer naar bovengelegen vertrekken optrekken. Het waterdicht maken van de kelder is dus sterk aan te bevelen. Dit kan met een kelderbekuiping of een kelderdrainage.
Bij een kelderbekuiping worden de keldermuren waterdicht gemaakt met verschillende lagen en soorten cement. Wanneer de ondergrondse waterdruk te groot is, kan ook gekozen worden voor een kelderdrainage. Hierbij worden zowel de vloer als de muren gedraineerd, waardoor het teveel aan vocht op een efficiënte manier kan worden afgevoerd. Zet raampjes, indien aanwezig, regelmatig open (zeker in de droge maanden tijdens de lente of zomer). Zorg indien mogelijk ook voor een ventilatiesysteem voor permanente toevoer van droge buitenlucht en afvoer van vochtige kelderlucht.
Vochtproblemen na isolatie of verbouwing?
Om te besparen op de energiefactuur worden veel woningen tegenwoordig steeds geïsoleerd. Hiervoor zijn verschillende soorten isolatiemethodes beschikbaar zoals voor dakisolatie, zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie (gevelisolatie of esoleren), kelderisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie.
Na het isolatie van de spouwmuren kan het huishoudelijke vocht niet meer ventileren via de spouw van de muur. Deze is immers opgevuld met nieuwe spouwmuurisolatie waardoor de isolatiegraad van de woning verhoogt, maar er minder makkelijk wordt geventileerd. Hierdoor gaat het binnenshuis vocht zich verder concentreren met vochtplekken en schimmel als gevolg. Ook bij nieuwe huizen of huizen in verbouwing kunnen plotseling vochtproblemen ontstaan als gevolg van te weinig ventilatie. Bij het bouwen van een huis wordt veel water gebruikt, en het volledig uitdrogen van een woning kan meer dan een jaar duren. Wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt en er wordt niet goed geventileerd, kan dit leiden tot problemen zoals loskomend pleisterwerk of schimmelvorming.